Jarní zelená polévka


Josef Raba: „Polévku vařím každé jaro, je to pro mě i vlastně taková jarní očistná kůra.“

  • Region

    Železné hory

  • Region

    Železné hory

Suroviny:

  • 4 hrsti jarních bylinek (Ideálně: 2hrsti jarních kopřiv a listového špenátu doplňte pažitkou, listovou petrželkou, mladými pampeliškovými listy, medvědím česnekem. S popencem, bršlicí kozí nohou opatrně, tyto bylinky jsou dost aromatické. Prostě a jednoduše, projděte si zahrádku a jarní louku, vše potřebné tam najdete.)
  • 1 šalotka
  • nok másla o velikosti palce
  • 4 velké brambory
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 0,5 l kysané smetany
  • sůl a špetku bílého pepře

Postup:

Oloupané, na menší kousky nakrájené brambory zalijte horkým vývarem a vařte do měkka.
V pánvičce si zatím na másle zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidejte nasekané kopřivy a cca 3 minuty restujte. Zbývající bylinky blanšírujte.
Do hrnce k uvařeným bramborám přidejte orestovanou šalotku a kopřivy, zmírněte plamen a chvilku povařte. Odstavte, přidejte blanšírované bylinky, zakysanou smetanu a do hladka rozmixujte. Podle chuti osolíme a opepříme.
Na talíři můžete dozdobit květy sedmikrásek.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky