Medovina a med
Historie naší rodinné firmy – Včelařství Sláma začíná v roce 2000. Při výrobě medoviny dbáme na zachování tradičních postupů, avšak využíváme k tomu i moderní technologie, abychom docílili produktů té nejvyšší kvality.
Naši provozovnu najdete v Chlístově, který je nedaleko Havlíčkova Brodu směrem na Světlou nad Sázavou. Součástí je i firemní prodejna, kde si můžete zakoupit naše produkty. Objednávky větších a pravidelných odběratelů po telefonické nebo e-mailové komunikaci – viz Kontakt.
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
09061/2013 -
Obec
Chlístov 11, 580 01 Havlíčkův Brod
-
Region
Vysočina
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
09061/2013 -
Obec
Chlístov 11, 580 01 Havlíčkův Brod
-
Region
Vysočina
Med
získáváme na výrobu naší medoviny především od vlastních včelstev. Ty máme umístěna na několika lesních stanovištích, v krásném a hlavně čistém prostředí naší Vysočiny. Vzhledem ke zvýšenému odbytu medoviny nakupujeme další med od dobrých včelařů, kteří dávají záruku, že dodají med té nejlepší kvality.
Voda
Není žádným tajemstvím, že voda zásadním způsobem ovlivňuje chuť výsledného produktu. Najít vodu, která by svým složením vyhovovala výrobě medoviny, není proto vůbec snadné, když navíc musí být vhodná i pro dobré prokvašení.
Byliny a koření
nakupujeme ze specializovaných velkoobchodů jako čistý přírodní produkt a dle našich receptur z nich tvoříme výluhy.
Ořechový a mandlový výluh spolu s višňovým sirupem
dodávají specializované potravinářské firmy, které zaručují kvalitu i přírodní původ.
Kvasinky a živná sůl
Pro výrobu nelze použít jakékoliv kvasinky, ale jen ty, které mají schopnost prokvášet hustý medový roztok. Dnes máme ověřené takové kvasinky, které pracují optimálně při teplotách okolo 17 °C. To dává oproti původním kvasinkách, kde kvasná teplota musela být trvale nad 20°C, záruku zachování aromatických látek z medu.
Výroba medoviny
Je ve své podstatě podobná výrobě vína. Vzhledem k tomu, že je prokvášen hustý
medový roztok, musí být použity kvalitnější kvasinky a trvale zajištěna optimální teplota, která je podstatně vyšší než chlad sklepních prostor při prokvášení vín. Rovněž na nemoci a vady je oproti vínu medovina podstatně náročnější na úzkostlivou čistotu, dezinfekci a celkovou hygienu provozu. Rozdílná je i doba prokvášení a zrání – u vína několik měsíců. Medovina je však vyčeřená a chuťové zjemněná nejdříve rok od jejího založení.
Naše medovina prochází několika hlavními fázemi výroby:
1.Příprava medového roztoku
Dle receptury je smíchán tekutý med s převařenou vodou.
2.Zakvašení medového roztoku.
Při optimální teplotě pro rozkvašení jsou kvasinky spolu se živnou solí vmíchány do roztoku.
3.Prokvášení medoviny
probíhá v nerezových kvasných tancích při stálé teplotě cca 17 °C. Nejprve je kvašení bouřlivé a později mírnější. Po dvou až třech měsících je kontrolován obsah alkoholu. Jakmile dosáhne 13 %, je medovina bez usazených kalů přepuštěna do ležáckých tanků v hlubokém a chladném sklepě.
4.Zrání medoviny
probíhá po dobu cca 9 měsíců v nerezových nádržích a déle potom i v dubových sudech. Medovina získává specifickou vinnou chuť a z původního mléčného zakalení po vykvašení se dlouhodobým stáním vyčeří až do jiskrné zlatavé čirosti. Během zrání se utváří a prolínají chuťové a aromatické látky z medu.
5.Filtrace medoviny
je prováděna během procesu zrání přes velmi jemný filtr, kde dochází k zachycení hrubších částeček. Po ochucení příslušným výluhem dle druhu vyráběné medoviny je medovina ponechána k dalšímu dozrávání, při kterém se prolínají chuťové látky z dodaných surovin.
6.Plnění medoviny
Hotová medovina je po jemné filtraci čerpána ze sklepních prostor do nádrže plnící linky.
V místnosti určené k plnění je plněna do lahví, které jsou strojově uzavřeny a v etiketovacím stroji opatřeny nálepkami. Na konci linky jsou lahve ukládány do kartonových krabic a převáženy do skladu hotových výrobků. Pro velkoodběratele jsou expedovány na paletách.
7.Skladování medoviny a expedice
Ve skladu jsou lahve i kartonové krabice uloženy pro drobnější odběratele a podle objednávek potom expedovány.