Medovina a med
Historie rodinné firmy Včelařství Sláma začíná v roce 2000. Při výrobě medoviny se zaměřují na zachování tradičních postupů, přičemž využívají i moderní technologie, aby dosáhli produktů té nejvyšší kvality.
Provozovna firmy se nachází v Chlístově, nedaleko Havlíčkova Brodu směrem na Světlou nad Sázavou. Součástí provozovny je také firemní prodejna, kde si zákazníci mohou zakoupit produkty. Pro pravidelné a větší odběratele je možnost objednávek po telefonické nebo e-mailové komunikaci – viz sekce Kontakt.
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
09061/2022 -
VÝROBCE
Jiří Sláma
-
Obec
Chlístov 11, 580 01 Havlíčkův Brod
-
Region
Vysočina
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
09061/2022 -
VÝROBCE
Jiří Sláma
-
Obec
Chlístov 11, 580 01 Havlíčkův Brod
-
Region
Vysočina
Medovinu pro výrobu získávají především od vlastních včelstev, která mají umístěna na několika lesních stanovištích v čistém prostředí Vysočiny. Vzhledem k rostoucímu odbytu medoviny nakupují také med od prověřených včelařů, kteří zaručují vysokou kvalitu dodávaného medu.
Voda
Voda, která je klíčová pro chuť výsledného produktu, musí mít správné složení pro výrobu medoviny a zároveň být vhodná pro dobré prokvašení. To, jaké složení voda má, výrazně ovlivňuje chuť medoviny.
Byliny a koření
Pro výrobu medoviny nakupují byliny a koření pouze od specializovaných velkoobchodů, kde získávají čistý přírodní produkt. Podle vlastních receptur z nich tvoří výluhy, které dodávají medovině specifické chuťové vlastnosti.
Ořechový, mandlový výluh a višňový sirup
Ořechový a mandlový výluh spolu s višňovým sirupem dodávají specializované potravinářské firmy, které zaručují kvalitu a přírodní původ těchto ingrediencí.
Kvasinky a živná sůl
Pro výrobu medoviny jsou používány kvasinky, které mají schopnost prokvášet hustý medový roztok. Tyto kvasinky pracují optimálně při teplotě kolem 17 °C, což je ideální pro zachování aromatických látek v medu.
Výroba medoviny
Výroba medoviny je podobná výrobě vína, avšak kvůli hustému medovému roztoku je nutné použít kvalitnější kvasinky a trvale zajišťovat optimální teplotu. Kromě toho je medovina náročnější na hygienu a čistotu provozu než víno. Doba pro kvašení a zrání je delší než u vína – medovina je zralá a chuťově zjemněná nejdříve rok po jejím založení.
Fáze výroby medoviny:
1. Příprava medového roztoku
Tekutý med se smíchá s převařenou vodou podle receptury.
2. Zakvašení medového roztoku
Při optimální teplotě jsou kvasinky a živná sůl vmíchány do roztoku.
3. Prokvášení medoviny
Kvašení probíhá v nerezových kvasných tancích při teplotě cca 17 °C. Kvašení je nejprve bouřlivé a později mírné. Po 2–3 měsících se kontroluje obsah alkoholu. Jakmile dosáhne 13 %, je medovina přepuštěna do ležáckých tanků.
4. Zrání medoviny
Zrání probíhá 9 měsíců v nerezových nádržích, následně i v dubových sudech. Medovina získává vinnou chuť a po vykvašení se vyčeří do zlatavé čirosti.
5. Filtrace medoviny
Filtrace se provádí jemným filtrem během zrání, přičemž se zachytí hrubší částice. Po ochucení výluhem podle druhu medoviny je ponechána k dalšímu dozrávání.
6. Plnění medoviny
Hotová medovina je jemně filtrovaná a čerpána do nádrže plnící linky. Poté je plněna do lahví, které jsou strojově uzavřeny a opatřeny etiketami.
7. Skladování a expedice
Hotové lahve a kartonové krabice jsou uloženy ve skladu a podle objednávek expedovány drobnějším odběratelům, pro velkoodběratele jsou produkty expedovány na paletách.
Jiří Sláma
Chlístov 11
580 01 Havlíčkův Brod
Tel.: 777 242826
E-mail: info@medovinazvysociny.cz
Web: https://medovinazvysociny.cz