Zelňáky
Již od středověku patřilo zelí k základním potravinám a v zimním období byl v každé chalupě dostatek naloženého kysaného zelí. Je bohatou zásobárnou vitaminů, především vitaminu C, v menším množství vitamínu B, K, E a provitaminu A. Obsahuje kyselinu listovou, draslík, železo, hořčík, vápník, zinek a selen. Má blahodárné účinky na lidský organismus, posiluje imunitu a prospívá procesu trávení a napomáhá vylučování toxických látek z těla.
-
Region
Šumava
-
Region
Šumava
Ingredience:
- 400 g kysaného zelí
- 200 g mletých škvarků
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
Kysané zelí (nejlépe domácí) pokrájíme najemno a vymačkáme. V míse prohněteme spolu s moukou, škvarky, vejcem a solí. Na pomoučeném vále vyválíme asi 4 mm silnou placku. Pokud se těsto trochu lepí, můžeme vyválet přes potravinovou fólii. Z placky vykrájíme středně velká kolečka nebo nařežeme na čtverečky rádýlkem. Klademe na plech na pečící papír a pečeme v troubě cca 30 minut na 170 °C, během pečení placičky obracíme. Jsou výborné jako příloha k pivu.