Zelňáky


Již od středověku patřilo zelí k základním potravinám a v zimním období byl v každé chalupě dostatek naloženého kysaného zelí.  Je bohatou zásobárnou vitaminů, především vitaminu C, v menším množství vitamínu B, K, E a provitaminu A. Obsahuje kyselinu listovou, draslík, železo, hořčík, vápník, zinek a selen. Má blahodárné účinky na lidský organismus, posiluje imunitu a prospívá procesu trávení a napomáhá vylučování toxických látek z těla.  

  • Region

    Šumava

  • Region

    Šumava

Ingredience:

  • 400 g kysaného zelí
  • 200 g mletých škvarků
  •  200 g polohrubé mouky
  •  100 g hladké mouky
  •  1 vejce
  •  sůl

Kysané zelí (nejlépe domácí) pokrájíme najemno a vymačkáme. V míse prohněteme spolu s moukou, škvarky, vejcem a solí. Na pomoučeném vále vyválíme asi 4 mm silnou placku. Pokud se těsto trochu lepí, můžeme vyválet přes potravinovou fólii. Z placky vykrájíme středně velká kolečka nebo nařežeme na čtverečky rádýlkem. Klademe na plech na pečící papír a pečeme v troubě cca 30 minut na 170 °C, během pečení placičky obracíme. Jsou výborné jako příloha k pivu.

 

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky