Škubánky s houbami
Brambory a houby hrály v šumavském jídelníčku hlavní roli. Nemusí být vždycky pouze přílohou, jsou i docela dobrým hlavním jídlem.
Suroviny:
- 750 g brambor
- 500 g hub
- 150 g hladké mouky
- 150 g hrubé mouky
- 50 g tuku
- 50 g slaniny
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- kmín
Očištěné brambory nastrouháme na jemném struhadle, část vody, kterou brambory pustily, slijeme a přidáme pepř, sůl a oba druhy mouky. Vypracujeme těsto a přes hodně hrubý cedník protlačujeme do vroucí osolené vody. Občas zamícháme a vaříme 5 minut. Houby, cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na rozpáleném sádle, okořeníme kmínem a pepřem a promícháme s uvařenými škubánky.