Šípková marmeláda


      Šípek obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek, které jsou pro lidský organismus důležité. Můžeme jmenovat velké množství vitamínu C, dále vitamíny B1, B2, K a P.

      Šípkový čaj dovede mírnit potíže nervového systému, zvyšuje imunitu a má utišující a močopudné účinky. Pro své pozitivní účinky byl využíván již v dávných dobách středověku. Kromě čaje se z plodů růže šípkové dají připravit skvělé marmelády, šťávy či víno. 

Suroviny:

  • čerstvě natrhané šípky, přešlé prvními mrazíky
  • na 1 kg šípkového protlaku 500 – 600 g cukru

Šípky zbavíme stopek a okvětí, rozkrájíme na půlky a odstraníme jadérka a chloupky a dobře opereme. Vložíme je v nízké vrstvě do širokého kastrolu, zalijeme trochou vody a uvaříme do měkka. Pak je prolisujeme, protlak odvážíme, přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, až je marmeláda přiměřeně hustá. Horkou marmeládu nalijeme do suchých, nahřátých skleniček až po okraj. Skleničky uzavřeme, obrátíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky