Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Suroviny:
- 1 kg kančí kýty
- slanina na prošpikování
- 100 g sádla
- šípková zavařenina (cca 200 g)
- 1 cibule
- hovězí vývar na podlití
- cca 50 g perníku na strouhání
- světlá máslová jíška
- šťáva z citronu
- karamel
- sůl
- pepř
nálev:
- 200 g másla
- kořenová zelenina: cca 300 g mrkve, 150 g celeru, 150 g petržele,
- 1 cibule
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 2-3 kuličky jalovce
- bobkový list
- 3 hřebíčky
- lžička cukru
- 5 plátků citronu
- 7 polévkových lžic octa
- 2 dcl červeného vína
- špetka skořice
Nejprve musíme maso naložit, aby bylo křehké a chutné. Nálev připravíme následovně:
Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo a krátce v něm orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a cibuli nakrájenou na větší kousky. Přidáme koření, citron nakrájený na plátky, lžičku cukru. Ještě chvilku orestujeme a nakonec přidáme ocet, červené víno, špetku skořice a lehce převaříme. Hotový nálev necháme zchladnout a do této směsi maso na 2 dny naložíme a umístíme do chladničky. Maso můžeme před naložením prošpikovat slaninou.
Na sádle dorůžova osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, poté vložíme očištěné a odblaněné maso a ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném sádle. Přidáme nálev, lžíci šípkové marmelády, osolíme, podlijeme a pečeme v troubě při teplotě 170 °C cca 1 a ½ až 2 hodiny do měkka. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso obracíme. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Z výpeku vyjmeme koření, přepasírujeme, přivedeme k varu, zahustíme perníkem a jíškou a povaříme. Na závěr dochutíme šípkovou zavařeninou, citronem, karamelem a kořením. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá. Podáváme s kynutým knedlíkem.