Jahelník s čerstvým ovocem


Jáhly jsou spolu s ovocem vhodným doplňkem a zpestřením našeho jídelníčku. Na sladko upravené, zapečené chutnají dětem i dospělým. Pro organizmus jsou významným přínosem, obsahují vitamíny řady B, minerály hořčík, fosfor, železo, zinek a jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jáhly se pomalu vrací na náš stůl a jejich obliba stoupá. Jsou dobré nejen jako samostatný pokrm, ale i do polévek, jogurtů a ovocných salátů.

Suroviny:

  • 200 g jáhel
  • 50 g másla
  • mléko
  • 4 až 5 polévkových lžic tmavého cukru, podle kyselosti ovoce
  • 3 vejce
  • 750 ml mléka
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 400 g ovoce - jahody, vypeckované třešně a meruňky

Postup:

Osolené a skořicí ochucené mléko přivedeme k varu. Jáhly dvakrát spaříme přes cedník vroucí vodou, zbaví se případné hořkosti. Spařené jáhly nasypeme do vroucího mléka a zvolna vaříme na mírném ohni, až se rozvaří na kaši. Občas zamícháme a dáme pozor, aby se jáhly nepřipálily. Připravíme si menší pekáček a vymažeme jej máslem a vysypeme strouhankou. Vyšleháme bílky do pevné pěny. Změklé máslo ušleháme se žloutky a polovinou cukru, přidáme mírně zchladlou jáhlovou kaši, a zlehka vmícháme bílky. Polovinu hmoty dáme do pekáčku, rozhrneme do stejnoměrné vrstvy a posypeme na menší kousky nakrájeným ovocem. Přidáme druhou část jáhlové kaše, urovnáme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 170°C asi 45 minut. Po upečení Do jahelníku použijeme jakékoli sezónní ovoce. Můžeme začít rebarborou, postupně použít jahody, maliny, jablíčka, švestky a v zimě přidáme do jáhel klasiku z dob našich babiček – sušené ovoce a ořechy.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky