Huspenina
Suroviny:
- 2 vepřové nožičky
- 1 vepřové koleno
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru a kořenové petržele
- 1 bobkový list
- 10 zrnek pepře
- 6 zrnek nového koření
- 1 lžíce soli
- ocet podle chuti
Očištěné nožky a koleno zalijeme vodou tak, aby bylo maso potopené, přivedeme k varu a sebereme všechnu pěnu. Poté přidáme sůl, zeleninu a koření a pozvolna vaříme, aby se vývar nezakalil. Po uvaření masa vývar přecedíme, maso i kůže z kolena nakrájíme na malé kousky, vložíme do vývaru, který ještě dochutíme octem, solí a pepřem. Do huspeniny můžeme nadrobno nakrájet i uvařenou mrkev. Vše důkladně promícháme, nalijeme do menších nádob a uložíme do chladu ztuhnout.