Hubník, houbovec


V drsných podmínkách Šumavy a jejím podhůří nebyly příliš vhodné podmínky pro pěstování  jakékoliv zeleniny či obilovin, a proto si hospodyňky hojně vypomáhaly dary z lesa. Velmi významnou ingrediencí mnoha jídel v jídelníčku horalů byly houby.

Suroviny:

  • 500 g čerstvých nebo cca 60 g sušených hub
  • 4 tvrdé rohlíky
  • hrst krupice
  • 300 ml mléka
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 4 vejce
  • majoránka
  • sádlo
  • pepř
  • drcený kmín
  • sůl

Čerstvé houby podusíme doměkka, sušené houby namočíme do vody (alespoň 2 hodiny před vařením), přidáme kmín a sůl a v téže vodě je uvaříme do měkka. Uvařené houby scedíme a pokrájíme na malé kousky. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, namočené do mléka. Vmícháme rozšlehaná vejce a krupici, utřený česnek, nakrájenou cibulku a majoránku. Dochutíme pepřem a solí. Vznikne těsto tekutější konzistence, které vlijeme na rozpálený, sádlem vymazaný pekáček a dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Na povrch položíme tenké plátky sádla. Pečeme cca 30 minut dozlatova. Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu je kysané zelí.

  • Region

    Šumava

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky