Hubník, houbovec
V drsných podmínkách Šumavy a jejím podhůří nebyly příliš vhodné podmínky pro pěstování jakékoliv zeleniny či obilovin, a proto si hospodyňky hojně vypomáhaly dary z lesa. Velmi významnou ingrediencí mnoha jídel v jídelníčku horalů byly houby.
Suroviny:
- 500 g čerstvých nebo cca 60 g sušených hub
- 4 tvrdé rohlíky
- hrst krupice
- 300 ml mléka
- 4 stroužky rozdrceného česneku
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 4 vejce
- majoránka
- sádlo
- pepř
- drcený kmín
- sůl
Čerstvé houby podusíme doměkka, sušené houby namočíme do vody (alespoň 2 hodiny před vařením), přidáme kmín a sůl a v téže vodě je uvaříme do měkka. Uvařené houby scedíme a pokrájíme na malé kousky. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, namočené do mléka. Vmícháme rozšlehaná vejce a krupici, utřený česnek, nakrájenou cibulku a majoránku. Dochutíme pepřem a solí. Vznikne těsto tekutější konzistence, které vlijeme na rozpálený, sádlem vymazaný pekáček a dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Na povrch položíme tenké plátky sádla. Pečeme cca 30 minut dozlatova. Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu je kysané zelí.
-
Region
Šumava