Domácí zabijačková paštika
V zimním období se téměř v každé chalupě konala zabijačka. Zajišťovala zásobení domácnosti masem a sádlem po celou zimu až do jara. V zimě se maso nejen dobře uchovávalo, ale také bylo i více času na jeho zpracování. Pokud nestihnete zabijačkové hody, můžete si některé pochoutky vyrobit sami doma.
Suroviny:
- 1 kg vepřového bůčku
- ½ kg vepřových jater
- ¼ l ovarové polévky
- sůl
- pepř
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- špetka zázvoru
Postup:
Syrová játra a maso umeleme 2x v masovém strojku, přilijeme vlažnou tučnou ovarovou polévku, sebranou z povrchu, přidáme utřený česnek, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a zázvorem nastrouhaným najemno. Paštiku ochuťte výrazněji, následným vařením se slanost trochu potlačí. Celou směs důkladně promícháme, aby se hmota dobře spojila. Paštika se plnila do důkladně vyčištěných prasečích střívek a hodinu vařila v ovarové polévce. Vy si můžete paštiku naplnit do zavařovacích skleniček asi 3 cm pod okraj a hodinu vařit. Skleničky by měly být ponořené do ¾ ve vodě.