Domácí zabijačková paštika


V zimním období se téměř v každé chalupě konala zabijačka. Zajišťovala zásobení domácnosti masem a sádlem po celou zimu až do jara. V zimě se maso nejen dobře uchovávalo, ale také bylo i více času na jeho zpracování. Pokud nestihnete zabijačkové hody, můžete si některé pochoutky vyrobit sami doma.

 

Suroviny:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • ½ kg vepřových jater
  • ¼ l ovarové polévky
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • špetka zázvoru

Postup:

Syrová játra a maso umeleme 2x v masovém strojku, přilijeme vlažnou tučnou ovarovou polévku, sebranou z povrchu, přidáme utřený česnek, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a zázvorem nastrouhaným najemno. Paštiku ochuťte výrazněji, následným vařením se slanost trochu potlačí. Celou směs důkladně promícháme, aby se hmota dobře spojila. Paštika se plnila do důkladně vyčištěných prasečích střívek a hodinu vařila v ovarové polévce. Vy si můžete paštiku naplnit do zavařovacích skleniček asi 3 cm pod okraj a hodinu vařit. Skleničky by měly být ponořené do ¾ ve vodě.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky