Řepánky
Receptů je nespočet, každá rodina si řepánky dělala po svém. V některých se do náplně přidává pepř, skořice, perník...Tento recept je z Dobrovicka. Rada na závěr: Náplň je dobré uvařit den předem, aby dokonale vystydla a zatuhla.
Receptů je nespočet, každá rodina si řepánky dělala po svém. V některých se do náplně přidává pepř, skořice, perník...Tento recept je z Dobrovicka. Rada na závěr: Náplň je dobré uvařit den předem, aby dokonale vystydla a zatuhla.
-
Region
Polabí
-
Region
Polabí
Suroviny:
Těsto:
- ½ kostky droždí
- 75 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 100–150 ml mléka
- 75 g másla, změklého
- 2 žloutky + 1 prošlehané vejce na potření
- 1 lžička nastrouhané kůry
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Náplň:
- 1–2 cukrové řepy (asi 500 g), oloupané a nastrouhané nahrubo
- 50 g másla
- 250 ml mléka
- 250 g mletého máku
- krupicový cukr podle chuti
Promíchejte droždí s trochou vlažného mléka, lžičkou cukru a 2 lžičkami mouky. Nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbývající suroviny, mléko přilévejte postupně a vařečkou či rukama vypracujte měkké a hladké těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout.
Mezitím si připravte náplň. Na rozehřátém másle opékejte přibližně 3 minuty řepu, pak přilijte 3 lžíce vody a přiklopené duste zhruba 30 minut téměř doměkka. Přidejte mléko, přiveďte k varu a vsypte mák. Míchejte tak dlouho, až se tekutina vsákne. Podle chuti doslaďte. Troubu předehřejte na 180 °C.
Z těsta odkrajujte kousky, rukou je roztlačte, dejte na ně lžíci náplně a zabalte. Řepánky pokládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte asi 30 minut dozlatova.