Kyselo
Oblíbená a typická polévka, která se v Podkrkonoší připravuje. Základem je chlebový kvas, jenž se dá i dnes koupit v pekařství, a nezbytné brambory. Jedná se o vydatné jídlo, které nasytí strávníka během oběda či večeře.
Oblíbená a typická polévka, která se v Podkrkonoší připravuje. Základem je chlebový kvas, jenž se dá i dnes koupit v pekařství, a nezbytné brambory. Jedná se o vydatné jídlo, které nasytí strávníka během oběda či večeře.
Suroviny:
- 200 g chlebového kvasu
- 1 l vody
- 10 g sušených hub
- cibule
- 4 vejce
- smetana
- vařené brambory
- sůl a kmín
Postup:
Kvas zalijte vlažnou vodou, rozšlehejte, přidejte sůl a kmín, předem namočené houby a zvolna vařte zhruba ½ hodiny. Přidejte předem na másle osmaženou drobně pokrájenou cibuli a osmažená, míchaná vejce. Můžete zjemnit smetanou. Do hotové polévky vložte ve slupce uvařené, oloupané a pokrájené brambory.