Kyselo


Oblíbená a typická polévka, která se v Podkrkonoší připravuje. Základem je chlebový kvas, jenž se dá i dnes koupit v pekařství, a nezbytné brambory. Jedná se o vydatné jídlo, které nasytí strávníka během oběda či večeře.

Oblíbená a typická polévka, která se v Podkrkonoší připravuje. Základem je chlebový kvas, jenž se dá i dnes koupit v pekařství, a nezbytné brambory. Jedná se o vydatné jídlo, které nasytí strávníka během oběda či večeře.

Suroviny:

  • 200 g chlebového kvasu
  • 1 l vody
  • 10 g sušených hub
  • cibule
  • 4 vejce
  • smetana
  • vařené brambory
  • sůl a kmín

Postup:

Kvas zalijte vlažnou vodou, rozšlehejte, přidejte sůl a kmín, předem namočené houby a zvolna vařte zhruba ½ hodiny. Přidejte předem na másle osmaženou drobně pokrájenou cibuli a osmažená, míchaná vejce. Můžete zjemnit smetanou. Do hotové polévky vložte ve slupce uvařené, oloupané a pokrájené brambory.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky