Kucmoch


Kdo viděl seriál Bylo nás pět, kde Karel Poláček vzpomíná na své dětství v Rychnově nad Kněžnou, mohl zaslechnout, jak paní Bajzová schovává husu pod postel a říká příbuzným o tom, že měli k obědu pouze vařené brambory… kucmoch.

Určitě všichni znají seriál Bylo nás pět, natočený podle vzpomínek Karla Poláčka, který vzpomíná na své dětství v Rychnově nad Kněžnou. Jistě si tak vybavíte scénku, kdy paní Bajzová schovávajíc husu pod postel, říká příbuzným o tom, že měli k obědu pouze vařené brambory… kucmoch.

  • Region

    Orlické hory

Na východočeský kucmoch je potřeba:

  • 1 kg brambor C
  • 150 g hrubé mouky
  • sádlo
  • mák
  • moučkový cukr
  • sůl

Brambory se oloupou, uvaří a našťouchají. Přidá se hrubá mouka a nechá se v horkých bramborách pod pokličkou řádně propařit společně s přidáním menšího množství vody, kterou jsme si nechaly od slití - aspoň 15 minut. Potom se směs promíchá a lžící namočenou v sádle se vykrajují kousky, které se mohou vytvarovat do kuliček, či placek. Samotné kuličky se tradičně pokládaly na talíř, zalily rozpuštěným máslem a posypaly cukrem a mákem.

Je tu i varianta naslano. Vytvarované placky se mohou na sucho upéct a podávat s nastrouhaným sýrem, pomazané česnekem anebo jako příloha k salátu. Tak to je kucmoch.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky