Koláče z listového těsta


Koláče takto tvořené jsou stále velice oblíbené jako svatební koláčky. Dříve, za časů, kdy nebyly velké pekárny, sešly se sousedky v chalupě a zvládly napéct pro celou svatbu.

Koláče takto tvořené jsou stále velice oblíbené jako svatební koláčky. Dříve, za časů, kdy nebyly velké pekárny, sešly se sousedky v chalupě a zvládly napéct pro celou svatbu.

  • Region

    Orlické hory

Suroviny:

Máslové těsto na drobenku

  • 500 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • sádlové těsto
  • 700 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce sádla
  • kvásek
  • 400 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 2 kostky kvasnic
  • 2 kostky cukru

Postup:

Zadělejte máslové těsto a dejte do chladna. Vzešlý kvásek nalijte do mísy se sádlovým těstem a zapracujte. Rozválejte na vál asi 1,5 cm silnou placku, na ni rozprostřete máslové těsto, 3x přeložte a vyválejte na celý vál těsto silné asi 3 mm. Rádlem rozkrájejte 3 řady čtverečků, plňte nádivkou – povidlovou, ořechovou, makovou, tvarohovou. Zadělejte jako kynutý knedlík spojem nahoru, dejte drobenku a ihned pečte na 160 °C. Vychladlé pocukrujte.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky