Koláče z listového těsta
Koláče takto tvořené jsou stále velice oblíbené jako svatební koláčky. Dříve, za časů, kdy nebyly velké pekárny, sešly se sousedky v chalupě a zvládly napéct pro celou svatbu.
Koláče takto tvořené jsou stále velice oblíbené jako svatební koláčky. Dříve, za časů, kdy nebyly velké pekárny, sešly se sousedky v chalupě a zvládly napéct pro celou svatbu.
-
Region
Orlické hory
Suroviny:
Máslové těsto na drobenku
- 500 g másla
- 300 g hladké mouky
- sádlové těsto
- 700 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce sádla
- kvásek
- 400 ml mléka
- 4 žloutky
- 2 kostky kvasnic
- 2 kostky cukru
Postup:
Zadělejte máslové těsto a dejte do chladna. Vzešlý kvásek nalijte do mísy se sádlovým těstem a zapracujte. Rozválejte na vál asi 1,5 cm silnou placku, na ni rozprostřete máslové těsto, 3x přeložte a vyválejte na celý vál těsto silné asi 3 mm. Rádlem rozkrájejte 3 řady čtverečků, plňte nádivkou – povidlovou, ořechovou, makovou, tvarohovou. Zadělejte jako kynutý knedlík spojem nahoru, dejte drobenku a ihned pečte na 160 °C. Vychladlé pocukrujte.