Jabkance


Ačkoliv podle názvu můžeme očekávat pochoutku z jablek, není tomu tak. Zemská jablka jsou totiž v tomto případě brambory.

Orlické hory a podhůří vám mohou nabídnout couračku, povidlouku, zelouku, mlsnou, prdelovou nebo žebráckou poliuku. Anebo taky kmochandu s pracharandou, kramfleky, rozcuchanou nevěstu, jáhlové netuhy či peciválky. Názvy jako z pohádky tajemné a lákavé. A taky jabkance, které jablka ani neviděly.

  • Region

    Orlické hory

Ačkoliv podle názvu můžeme očekávat pochoutku z jablek, není tomu tak. Zemská jablka jsou totiž v tomto případě brambory. Tento pokrm pochází z Kladska zdomácněl v podhůří Orlických hor a najdeme ho v kuchařkách našich babiček a prababiček. Proslavil dokonce i Českou Třebovou.

Suroviny:

  • brambory ½ kg
  • tvaroh měkký 250 g
  • žloutek 2 ks
  • máslo PL
  • moučkový cukr

Brambory se uvaří ve slupce, vychladlé je oloupeme a osolené špetkou soli je rozmačkáme, nastrouháme najemno nebo prolisujeme. Bramborová hmota se na vále či v míse pomocí paličky nebo tlouku zpracuje na poddajné těsto.

Mezitím dejte do misky tvaroh, máslo, žloutky, moučkový cukr, vanilku a rozinky a smíchejte dohromady.

Brambory na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, potřeme náplní z tvarohu, přeložíme a spojíme. Pečeme pomalu z obou stran na plátech kamen, lze je upéct na litinové plotýnce sporáku nebo teflonové pánvi bez tuku. Hotové jabkance skládáme do misky, mastíme máslem a sypeme cukrem.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky