Jabkance
Ačkoliv podle názvu můžeme očekávat pochoutku z jablek, není tomu tak. Zemská jablka jsou totiž v tomto případě brambory.
Orlické hory a podhůří vám mohou nabídnout couračku, povidlouku, zelouku, mlsnou, prdelovou nebo žebráckou poliuku. Anebo taky kmochandu s pracharandou, kramfleky, rozcuchanou nevěstu, jáhlové netuhy či peciválky. Názvy jako z pohádky tajemné a lákavé. A taky jabkance, které jablka ani neviděly.
-
Region
Orlické hory
Ačkoliv podle názvu můžeme očekávat pochoutku z jablek, není tomu tak. Zemská jablka jsou totiž v tomto případě brambory. Tento pokrm pochází z Kladska zdomácněl v podhůří Orlických hor a najdeme ho v kuchařkách našich babiček a prababiček. Proslavil dokonce i Českou Třebovou.
Suroviny:
- brambory ½ kg
- tvaroh měkký 250 g
- žloutek 2 ks
- máslo PL
- moučkový cukr
Brambory se uvaří ve slupce, vychladlé je oloupeme a osolené špetkou soli je rozmačkáme, nastrouháme najemno nebo prolisujeme. Bramborová hmota se na vále či v míse pomocí paličky nebo tlouku zpracuje na poddajné těsto.
Mezitím dejte do misky tvaroh, máslo, žloutky, moučkový cukr, vanilku a rozinky a smíchejte dohromady.
Brambory na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, potřeme náplní z tvarohu, přeložíme a spojíme. Pečeme pomalu z obou stran na plátech kamen, lze je upéct na litinové plotýnce sporáku nebo teflonové pánvi bez tuku. Hotové jabkance skládáme do misky, mastíme máslem a sypeme cukrem.