Hubník


Hubník patří k horám stejně jako vítr. Toto tradiční jídlo z Orlických hor dříve připravované z vařených krup a sušených hub nechybí na stole během vánočních a velikonočních svátků. 

Houby bývaly nejen v horách častou součástí pokrmů, nahrazovali maso. Hubník patří k horám stejně jako vítr. Toto tradiční jídlo z Orlických hor dříve připravované z vařených krup a sušených hub nechybí na stole během vánočních a velikonočních svátků.

  • Region

    Orlické hory

Budete potřebovat:

  • 300 g sušených hub (namočených)
  • 6 rohlíků
  • 1/2 l mléka
  • 5 vajec
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • nové koření, pepř, sůl, sádlo

 

Houby a koření povaříme asi 15 minut a necháme vychladnout. Na kostky nakrájené rohlíky lehce zalijeme vodou z uvařených hub. Poté přidáme samotné houby, na plátky nakrájený česnek, nasekanou cibuli, rošlehané vejce a mléko. Vše promíchame a vložíme do pekáčku vymazaného sádlem.

Pak už jen upéct a to na 170 °C asi 45 minut, do červena.

 

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky