Hubník
Hubník patří k horám stejně jako vítr. Toto tradiční jídlo z Orlických hor dříve připravované z vařených krup a sušených hub nechybí na stole během vánočních a velikonočních svátků.
Houby bývaly nejen v horách častou součástí pokrmů, nahrazovali maso. Hubník patří k horám stejně jako vítr. Toto tradiční jídlo z Orlických hor dříve připravované z vařených krup a sušených hub nechybí na stole během vánočních a velikonočních svátků.
-
Region
Orlické hory
Budete potřebovat:
- 300 g sušených hub (namočených)
- 6 rohlíků
- 1/2 l mléka
- 5 vajec
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- nové koření, pepř, sůl, sádlo
Houby a koření povaříme asi 15 minut a necháme vychladnout. Na kostky nakrájené rohlíky lehce zalijeme vodou z uvařených hub. Poté přidáme samotné houby, na plátky nakrájený česnek, nasekanou cibuli, rošlehané vejce a mléko. Vše promíchame a vložíme do pekáčku vymazaného sádlem.
Pak už jen upéct a to na 170 °C asi 45 minut, do červena.