Pštrosí steaky v jeřabinové omáčce


Regionální kuchyně Moravského krasu.

Ingredience:

  • 4 pštrosí steaky z filetu po 200 g
  • 2 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • sůl, pepř
  • 250 g zavařených nebo čerstvých jedlých jeřabin
  • 1 kávová lžička cukru
  • 2 dcl pštrosího nebo kuřecího vývaru (nebo jablečné šťávy)

Postup:

Steaky osolte, opepřete a zprudka opečte na rozpálené pánvi na trošce tuku cca 5 minut z každé strany. Vyjměte a dejte na teplé místo. Do výpeku přidejte cukr, jeřabiny a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte vývar (nebo jablečnou šťávu) a krátce varem zredukujte, až vznikne jemná hustá šťáva s kuličkami jedlých jeřabin. Pokud by byla omáčka řídká, můžete ji zahustit troškou škrobu rozmíchaného ve lžíci vody. Steaky podávejte přelité omáčkou, ideální přílohou jsou bramborové krokety. Pro výraznější chuť přidat do hotové višňové omáčky 0,02 l litru koňaku nebo brandy.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky