Štrúdl – tažený jablečný závin
Vůně čerstvě upečeného šrúdlu vám zpříjemní nejen podzimní dny.
-
Region
Moravské Kravařsko
Suroviny:
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 10 g sádla
- 1 malá lžička octa
- 1 celé vejce
- 2 dcl vody
- špetka soli
Náplň
- 1300 g jablek
- 150 g strouhanky
- 150 g krystalového cukru
- 100 g ořechů
- 150 g rozinek
- 150 g másla
- 1 lžička skořice
Postup:
Příprava těsta:
Všechny ingredience dáme do mísy, mícháme tak dlouho, až je těsto hladké a nelepí se na stěny. Těsto vyklopíme na pomoučenou desku a rozdělíme na tři díly. Každý díl zakulatíme do bochánku, pohybujeme s ním co nejméně, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout tak dlouho, než připravíme jablka. Odpočinuté těsto (1 díl) položíme na pomoučený ubrus a jemně rozválíme asi do 2/3 požadované velikosti, zbylou 1/3 vytahujeme po obvodu rukama. Okraje těsta ostříháme, aby netvořily uvnitř štrúdlu tvrdé kousky.
Příprava náplně:
Rozválené a vytažené těsto posypeme strouhankou (vysuší vlhká jablka). Poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme rozinkami, ořechy, skořicí a krystalovým cukrem. Nakonec pokapeme zase tukem. Pomocí pomoučeného ubrusu, na kterém těsto leží, se opatrně štrúdl roluje a zároveň odděluje od ubrusu.
Štrúdl vložíme na plech do tvaru podkovy a pečeme v troubě asi 20 minut na 180–200˚ C.