Štrúdl – tažený jablečný závin


Vůně čerstvě upečeného šrúdlu vám zpříjemní nejen podzimní dny.

  • Region

    Moravské Kravařsko

Suroviny:

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 10 g sádla
  • 1 malá lžička octa
  • 1 celé vejce
  • 2 dcl vody
  • špetka soli

Náplň

  • 1300 g jablek
  • 150 g strouhanky
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 g ořechů
  • 150 g rozinek
  • 150 g másla
  • 1 lžička skořice                                

Postup:

Příprava těsta:

Všechny ingredience dáme do mísy, mícháme tak dlouho, až je těsto hladké a nelepí se na stěny. Těsto vyklopíme na pomoučenou desku a rozdělíme na tři díly. Každý díl zakulatíme do bochánku, pohybujeme s ním co nejméně, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout tak dlouho, než připravíme jablka. Odpočinuté těsto (1 díl) položíme na pomoučený ubrus a jemně rozválíme asi do 2/3 požadované velikosti, zbylou 1/3 vytahujeme po obvodu rukama. Okraje těsta ostříháme, aby netvořily uvnitř štrúdlu tvrdé kousky.

Příprava náplně:

Rozválené a vytažené těsto posypeme strouhankou (vysuší vlhká jablka). Poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme rozinkami, ořechy, skořicí a krystalovým cukrem. Nakonec pokapeme zase tukem. Pomocí pomoučeného ubrusu, na kterém těsto leží, se opatrně štrúdl roluje a zároveň odděluje od ubrusu.

Štrúdl vložíme na plech do tvaru podkovy a pečeme v troubě asi 20 minut na 180–200˚ C.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky