Rybí vánoční polévka
Rybí vánoční polévka – originální recept přímo z Poodří.
-
Region
Moravské Kravařsko
Suroviny:
- 1 hlava z kapra
- 250 g masa z kapra
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 80 g loupaného žlutého hrachu
- 1 menší cibule
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře, sůl
- 4 kuličky nového koření
- hrst zelené petrželky na ozdobu
Postup:
Očištěnou hlavu a kousky masa vařte v osolené vodě, kam jste přidali koření (bobkový list, nové koření, pepř). Zvlášť uvaříte hrách doměkka v neosolené vodě a přepasírujte. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na jemné nudličky anebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Orestujte vše na másle, zaprašte moukou, osmahněte a zalejte vývarem z rybího masa. Přidejte uvařený přepasírovaný hrách, obrané maso z ryby a nesekanou petrželku. Dochuťte solí a nechte chvíli prohřát, podávejte s osmaženou houskou.