Makové řezy z Bartošovických brambor
Vyzkoušejte netradiční dezert z máku a brambor z Moravského kravařska. A nezapomeňte použít kvalitní regionální suroviny, abyste dosáhli té nejlepší chuti.
-
Region
Moravské Kravařsko
Suroviny:
Těsto:
- 1 žloutek
- 150 g cukru – moučky
- 4 lžíce mléka
- 40 g krupice
- 200 g nastrouhaných uvařených studených brambor
- 1 vanilkový cukr
- Skořice, hřebíček, citronová kůra
- 80 g mletého máku
- 1 prášek do pečiva
- 2 bílky na sníh
Citronová poleva:
- 120 g cukr – moučka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vařící vody
Postup:
Příprava těsta: Žloutek utřeme s cukrem, pak přidáme mléko a krupici. Do dobře utřeného přidáme uvařený nastrouhaný studený brambor. Těsto okořeníme skořicí, hřebíčkem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Nakonec přidáme 80 g mletého máku, prášek do pečiva a pomalu vmícháme ze 2 bílků ušlehaný sníh. Pečeme ve vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové nebo chlebíčkové formě.
Další postup: Vychladlý moučník potáhneme citronovou polevou, kterou si připravíme smícháním všech ingrediencí na polevu.
Brambory i mák si můžete zakoupit na farmě Luční dvůr v Bartošovicích – regionální producent Bartošovických brambor.