Makové řezy z Bartošovických brambor


Vyzkoušejte netradiční dezert z máku a brambor z Moravského kravařska. A nezapomeňte použít kvalitní regionální suroviny, abyste dosáhli té nejlepší chuti.

  • Region

    Moravské Kravařsko

Suroviny: 

Těsto:

  • 1 žloutek
  • 150 g cukru – moučky
  • 4 lžíce mléka
  • 40 g krupice
  • 200 g nastrouhaných uvařených studených brambor
  • 1 vanilkový cukr
  • Skořice, hřebíček, citronová kůra
  • 80 g mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 bílky na sníh

Citronová poleva:

  • 120 g cukr – moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vařící vody

Postup:

Příprava těsta: Žloutek utřeme s cukrem, pak přidáme mléko a krupici. Do dobře utřeného přidáme uvařený nastrouhaný studený brambor. Těsto okořeníme skořicí, hřebíčkem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Nakonec přidáme 80 g mletého máku, prášek do pečiva a pomalu vmícháme ze 2 bílků ušlehaný sníh. Pečeme ve vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové nebo chlebíčkové formě.

Další postup: Vychladlý moučník potáhneme citronovou polevou, kterou si připravíme smícháním všech ingrediencí na polevu.

Brambory i mák si můžete zakoupit na farmě Luční dvůr v Bartošovicích – regionální producent Bartošovických brambor.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky