Zelníky
Základní surovinou krušnohorských receptů byly brambory a zelí. Nejinak je tomu u Zelníků.
Základní surovinou krušnohorských receptů byly brambory a zelí. Nejinak je tomu u Zelníků.
-
Region
Krušnohoří
Suroviny:
- 500 g brambor
- 250 g kysaného zelí
- 1 ks cibule
- 4 lžíce škrobu
- 1 ks vejce
- sůl, máslo nebo sádlo
Postup:
Brambory oloupejte, omyjte a jemně nastrouhejte. Pokuste se vymačkat většinu škrobu. Zelí nechejte okapat a nakrájejte ho na menší kousky. Oloupejte a jemně pokrájejte cibuli. Spolu se zelím je vmíchejte do nastrouhaných brambor. Hmotu zahustěte škrobem, přidejte vejce, osolte a vše důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce tuku. Po lžících do něj dejte těsto, vytvarujte a placky smažte dozlatova při nízké teplotě asi 4 minuty z každé strany.
Zelníky také velice chutnají s jogurtovým dipem, ochuceným zelenými bylinkami.