Zelníky


Základní surovinou krušnohorských receptů byly brambory a zelí. Nejinak je tomu u Zelníků.

Základní surovinou krušnohorských receptů byly brambory a zelí. Nejinak je tomu u Zelníků.

  • Region

    Krušnohoří

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce škrobu
  • 1 ks vejce
  • sůl, máslo nebo sádlo

Postup:

Brambory oloupejte, omyjte a jemně nastrouhejte. Pokuste se vymačkat většinu škrobu. Zelí nechejte okapat a nakrájejte ho na menší kousky. Oloupejte a jemně pokrájejte cibuli. Spolu se zelím je vmíchejte do nastrouhaných brambor. Hmotu zahustěte škrobem, přidejte vejce, osolte a vše důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce tuku. Po lžících do něj dejte těsto, vytvarujte a placky smažte dozlatova při nízké teplotě asi 4 minuty z každé strany.

Zelníky také velice chutnají s jogurtovým dipem, ochuceným zelenými bylinkami.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky