Rozcuchaná nevěsta
Ať už jako oběd nebo jako dezert... rozcuchaná nevěsta chutná vždy.
Ať už jako oběd nebo jako dezert... rozcuchaná nevěsta chutná vždy.
-
Region
Krkonoše
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 kg jablek
- 5-6 vajec
- 200 g cukru
- 200 g hrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 200 g másla
- 100 ml smetany (mléka)
Postup:
Vál posypte polovinou mouky, na ni nastrouhejte oloupané brambory, které zasypete zbylou moukou. Směs pak protřásejte rukama tak, aby se brambory obalily a vytvořily tzv. drcenku.
Oloupaná jablka zbavte jádřince a nastrouhejte na tenké plátky.
Do máslem důkladně vymazaného pekáče střídavě prokládejte brambory a jablka zasypaná skořicí a cukrem. Poslední vrstvu tvoří brambory. Povrch zakapejte rozpuštěným máslem a zapečte.
Vejce rozšlehejte se smetanou (mlékem), zalijte jimi rozpečený pokrm a upečte do červena.
Tip: Část jablek lze také podusit, osladit a pak spolu se zakysanou smetanou navršit na hotový koláč