Bramboračka z Podblanicka
V kraji pod Blaníkem bývají na podzim doslova na houbařské žně. Pokud máte nasbíráno, můžete se pustit do vaření poctivé bramboračky. Hodí se i jako vánoční postní jídlo.
-
Region
Kraj blanických rytířů
Suroviny:
- čerstvé houby nebo větší hrst sušených
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve
- 100 g celeru bulvy
- 1 ks kořenové petržele
- 300 g brambor
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 lžičku kmínu
- pepř a sůl
- 2 lžičky majoránky
- 3 lístky popence břečťanovitého (lze nahradit petrželkou).
Postup:
Sušené houby aspoň 20 minut předem namočte do hrnku se studenou vodou. Cibuli, mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na kostičky. Na másle zpěňte cibuli do sklovita, pak přidejte ostatní zeleninu a opečte. Zaprašte moukou a zasmahněte. Zalijte vodou a pečlivě rozmíchejte. Brambory nakrájejte na střední kostičky a přisypte do polévky. Přilijte houby i s vodou, v níž se máčely, přidejte pepř, sůl, kmín a utřený česnek a provařte 25 minut, až do změknutí brambor. Popenec jemně nasekejte, vsypte do polévky a provařte 3 minuty. Nakonec přidejte majoránku a už nevařte.