Bramboračka z Podblanicka


V kraji pod Blaníkem bývají na podzim doslova na houbařské žně. Pokud máte nasbíráno, můžete se pustit do vaření poctivé bramboračky. Hodí se i jako vánoční postní jídlo.

  • Region

    Kraj blanických rytířů

Suroviny:

  • čerstvé houby nebo větší hrst sušených 
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 100 g celeru bulvy
  • 1 ks kořenové petržele
  • 300 g brambor
  • 30 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku kmínu
  • pepř a sůl
  • 2 lžičky majoránky
  • 3 lístky popence břečťanovitého (lze nahradit petrželkou).

Postup:

Sušené houby aspoň 20 minut předem namočte do hrnku se studenou vodou. Cibuli, mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na kostičky. Na másle zpěňte cibuli do sklovita, pak přidejte ostatní zeleninu a opečte. Zaprašte moukou a zasmahněte. Zalijte vodou a pečlivě rozmíchejte. Brambory nakrájejte na střední kostičky a přisypte do polévky. Přilijte houby i s vodou, v níž se máčely, přidejte pepř, sůl, kmín a utřený česnek a provařte 25 minut, až do změknutí brambor. Popenec jemně nasekejte, vsypte do polévky a provařte 3 minuty. Nakonec přidejte majoránku a už nevařte.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky