Jeřabinový likér


Zapomenutou a znovuobjevenou plodinou v Jeseníkách jsou jedlé jeřabiny (Jeřáb Moravský sladkoplodý). O jejich nalezenou slávu se postaral spolek Eberesche. Díky jeho členům Bohumile Tinzové a Eduardu Klanerovi, kteří publikovali tradiční recepty v knize Tajemství slezské kuchyně, si můžete připravit například jeřabinový likér.

Zapomenutou a znovuobjevenou plodinou v Jeseníkách jsou jedlé jeřabiny (Jeřáb Moravský sladkoplodý). O jejich nalezenou slávu se postaral spolek Eberesche. Díky jeho členům Bohumile Tinzové a Eduardu Klanerovi, kteří publikovali tradiční recepty v knize Tajemství slezské kuchyně, si můžete připravit například jeřabinový likér.

  • Region

    Jeseníky

Suroviny:

  • 2 kg jeřabin
  • 1 l čistého lihu
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • kůra z 1 citronu
  • 4 hřebíčky
  • kousek skořice

Postup

Na mírném ohni svaříte cukr s vodou na sirup a necháte vychladnout. Do třílitrové zavařovací láhve nasypete polovinu omytých a očištěných jeřabin a pomačkáte je. Přidáte kůru z citronu, hřebíček a skořici. Zalijete vychladlým cukrovým sirupem a lihem a necháte stát na slunném a teplém místě 8 dní (přikryjte celofánem). Výluh přecedíte přes čisté plátno, promícháte a ještě jednou profiltrujete. Do lahví vložíte omyté zbylé plody jeřabin, zalijete likérem a uzavřete. Nechte v chladu nejméně 3 týdny, ideálně 3 měsíce uležet.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky