Jeřabinový likér
Zapomenutou a znovuobjevenou plodinou v Jeseníkách jsou jedlé jeřabiny (Jeřáb Moravský sladkoplodý). O jejich nalezenou slávu se postaral spolek Eberesche. Díky jeho členům Bohumile Tinzové a Eduardu Klanerovi, kteří publikovali tradiční recepty v knize Tajemství slezské kuchyně, si můžete připravit například jeřabinový likér.
Zapomenutou a znovuobjevenou plodinou v Jeseníkách jsou jedlé jeřabiny (Jeřáb Moravský sladkoplodý). O jejich nalezenou slávu se postaral spolek Eberesche. Díky jeho členům Bohumile Tinzové a Eduardu Klanerovi, kteří publikovali tradiční recepty v knize Tajemství slezské kuchyně, si můžete připravit například jeřabinový likér.
-
Region
Jeseníky
Suroviny:
- 2 kg jeřabin
- 1 l čistého lihu
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- kůra z 1 citronu
- 4 hřebíčky
- kousek skořice
Postup
Na mírném ohni svaříte cukr s vodou na sirup a necháte vychladnout. Do třílitrové zavařovací láhve nasypete polovinu omytých a očištěných jeřabin a pomačkáte je. Přidáte kůru z citronu, hřebíček a skořici. Zalijete vychladlým cukrovým sirupem a lihem a necháte stát na slunném a teplém místě 8 dní (přikryjte celofánem). Výluh přecedíte přes čisté plátno, promícháte a ještě jednou profiltrujete. Do lahví vložíte omyté zbylé plody jeřabin, zalijete likérem a uzavřete. Nechte v chladu nejméně 3 týdny, ideálně 3 měsíce uležet.