Vařónka
Ještě na konci minulého století jste mohli na Těšínském Slezsku běžně ochutnat domácí Vařónku. Tu a tam se s ní můžete setkat i dnes.
-
Číslo certifikátu
GÓROLSKO SWOBODA regionální produkt®
8069 -
VÝROBCE
David Czyž
-
Obec
Nýdek
-
Region
Górolsko Swoboda
Jak se vařila? Nejdříve jste museli v hrnci zkaramelizovat cukr. Míra karamelizace rozhodovala o konečné barvě vařónky. Pak jste přilili vodu a přivedli ji do varu. Po mírném vychladnutí se přidaly další ingredience – hřebíček, skořice, citrónová šťáva, med, špyrytus a .. kus gorolského srdce.
Vařónka se dům od domu lišila a variant bylo nepřeberně. Její receptura se mohla také lišit podle toho, k jaké příležitosti byla připravovaná. Zatímco při méně svátečních událostech se pila ještě teplá, na svatební hostiny se připravovala i s několikatýdenním předstihem. Starší generaci si vzpomínají na Vařónku s máslem nebo „špyrkami“. Tu připravovaly hospodyňky v zimě, aby zahřála „gazdu“ po celodenní práci v lese.
Děkujeme radám starších Regionu Trojmezí – z Jablunkova (CZ), Čierneho (SK) a Jaworzynky (PL) za povzbuzení a cenné rady. Před naléváním doporučujeme protřepat. Petr Staňo a David Czyž.
David Czyž
Nýdek 559
739 96 Nýdek
Kontaktní osoba: David Czyž
Tel.: +420 723 615 697
E-mail: propolisky@propolisky.cz
Web: https://www.medovelikery.cz/