Vařónka


Ještě na konci minulého století jste mohli na Těšínském Slezsku běžně ochutnat domácí Vařónku. Tu a tam se s ní můžete setkat i dnes.

  • Číslo certifikátu

    GÓROLSKO SWOBODA regionální produkt®
    8069

  • VÝROBCE

    David Czyž

  • Obec

    Nýdek

  • Region

    Górolsko Swoboda

Jak se vařila? Nejdříve jste museli v hrnci zkaramelizovat cukr. Míra karamelizace rozhodovala o konečné barvě vařónky. Pak jste přilili vodu a přivedli ji do varu. Po mírném vychladnutí se přidaly další ingredience – hřebíček, skořice, citrónová šťáva, med, špyrytus a .. kus gorolského srdce.

Vařónka se dům od domu lišila a variant bylo nepřeberně. Její receptura se mohla také lišit podle toho, k jaké příležitosti byla připravovaná. Zatímco při méně svátečních událostech se pila ještě teplá, na svatební hostiny se připravovala i s několikatýdenním předstihem. Starší generaci si vzpomínají na Vařónku s máslem nebo „špyrkami“. Tu připravovaly hospodyňky v zimě, aby zahřála „gazdu“ po celodenní práci v lese.

Děkujeme radám starších Regionu Trojmezí – z Jablunkova (CZ), Čierneho (SK) a Jaworzynky (PL) za povzbuzení a cenné rady. Před naléváním doporučujeme protřepat. Petr Staňo a David Czyž.

David Czyž
Nýdek 559
739 96 Nýdek

Kontaktní osoba: David Czyž
Tel.: +420 723 615 697
E-mail: propolisky@propolisky.cz
Web: https://www.medovelikery.cz/

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky