Tradiční perník
Medové pečivo podobné tradičnímu perníku znají jako oblíbenou pochoutku lidé téměř na celém světě. Ale jen u nás, v srdci Evropy, je perníkové srdce zároveň typickým dárkem z lásky a pro radost. A opravdu jen u nás je „perníkářství” často nejen pekařským, ale také uměleckým řemeslem.
-
Číslo certifikátu
GÓROLSKO SWOBODA regionální produkt®
8028 -
VÝROBCE
Dagmar Lachmanová
-
Obec
Bystřice nad Olší
-
Region
Górolsko Swoboda
Tradiční perník od Dagmar Lachmanové
Perníkářkou byla už moje maminka a nějaká doba i má sestra. Perník má tedy v naší rodině dlouhou tradici. Ta spočívá v používání stejné receptury, stejné techniky malování a jednoduché kombinaci dvou barev - bílé a jemné růžové (jako barvivo sloužící šťávu z červené řepy).
Můj osobní vztah k perníku byl proto vytvořen na jedné straně právě rodinnou tradicí. A na straně druhé pak mým silným, dlouholetým vztahem k folklóru, zejména z oblasti Slezských a Moravskoslezských Beskyd. Inspiraci jsem tedy vždy hledala v lidových motivech Valašska, Lašska a Těšínského Slezska.
Řadu let již žije ve zdejším, folklórně velmi živém, malebném regionu na česko – slovensko – polském pomezí. A cítím, že místní „gorolské” motivy mým perníkům také velmi sluší.
Dagmar Lachmanová
Bystřice nad Olší 766
739 95 Bystřice nad Olší
Tel.: +420 608 441 037
E-mail: dagmar.lachmanova@seznam.cz
Web: http://www.tradicnipernik.eu/