Tradiční perník


Babí léto ukazuje svou přívětivou tvář, ale ani se nenadějeme a budeme na internetu nebo mezi přáteli shánět ten nejlepší recept na vánoční perníčky. Jeden, od Dagmar Lachmanové z regionu GÓROLSKO SWOBODA, vám nabídneme už nyní. Co budete potřebovat?

  • Region

    Górolsko Swoboda

Suroviny: 

  • 1 kg hladké mouky
  • 300 g kvalitního medu
  • 200 g moučkového cukru
  • 40 g jedlé sody
  • 40 g perníkového koření
  • 4 vejce
  • 125 g vepřového sádla

Vejce rozklepněte do odměrky a dolejte vodou do 250 ml. Vše pak v hnětači zpracujte na hladké těsto. Zabalené ve folii je nechejte v chladu odpočinout jeden až sedm dní.

Pak můžete začít vykrajovat a péct. Uvedené množství těsta vystačí přibližně na osm plechů.

O pečení Dagmar Lachmanová říká: „Je to tak trošku alchymie, protože každá trouba peče jinak. Mám profesionální pečící troubu s regulací vlhkosti a používám děrované plechy. Peču při teplotě 140° C, podle velikosti a tloušťky korpusů 12–20 minut. Pokud chci mít perníčky jen na jídlo a nechystám se je malovat, nechám vlhkosti víc, takže jsou velmi měkké. Na ty se ovšem malovat nedá, protože na nich glazura špatně schne a osypává se. Proto jsou moje malované perníky sušší, něco jako čajové sušenky. A jako sušenky se také dají lehce ukousnout. Pokud je však chcete mít, po splnění jejich dekorativní funkce, měkké, stačí je dát na několik hodin do plastového sáčku s rozkrojeným jablkem.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky