Jelení hřbet na červeném víně, bramborové dukátky


Víno a zvěřina je nerouzloučitelnou dvojicí. Víno můžete v našem regionu sehnat i od našich certifikovaných vinařů, které najdete v kategorii certifikovaných výrobků. A věřte, že vedle nešlápnete. 

Víno a zvěřina je nerouzloučitelnou dvojicí. Víno můžete v našem regionu sehnat i od našich certifikovaných vinařů, které najdete v kategorii certifikovaných výrobků. A věřte, že vedle nešlápnete.

600 g jeleního hřbetu bez kosti
6 středně velkých šalotek
velký stroužek česneku
200 ml červeného vína
100 ml zvěřinového vývaru
lžíce medu
tymiánu, koření na zvěřinu (divočinu), sůl


Důkladně odblaněný jelení hřbet přes vlákno nakrájíme na špalíky, posypeme kořením, osolíme a v pokojové teplotě necháme asi 15 minut odležet. Odleželé maso v hluboké pánvi s rozehřátým olejem z obou stran zprudka opečeme a odložíme stranou. Do pánve vsypeme oloupané a podélně napůl rozkrojené šalotky, zakápneme je medem a krátce orestujeme. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený oloupaný česnek a velmi krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Pak podlijeme vývarem, zlehka promícháme, vložíme odložené maso a zakryté poklicí dusíme 5 až 8 minut. Poklici sejmeme a vzniklou omáčku necháme vydusit asi na polovinu.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky