Pravý valašský frgál
Upečte si tradiční valašský moučník.
Upečte si tradiční valašský moučník.
-
Region
Beskydy
Co vás čeká
- příprava déle než hodinu
- doba pečení 20 minut
- teplota při pečení 200°C
Suroviny
- hladká mouka 500 g
- žloutky 2 ks
- mléko 250 ml
- droždí 40 g
- cukr moučka 80 g
- špetka soli
- olej 50 ml
- máslo 125 g
- citronová kůra
Postup
V míse smíchejte trošku mouky, cukr a droždí. Vše se zalije malým množstvím teplého mléka a počkejte na kvásek. Mezitím dejte do mísy hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, máslo (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na bochánky po 240 g a položte na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm. Všechny frgále naplňte oblíbenou směsí a potřete rozšlehaným vejcem. Nechejte ještě trochu nakynout a pečte v troubě na 200 °C 15–20 minut dozlatova.
Pravé tradiční valašské frgály peče Cyrilovo pekařství v Hrachovci u Valašského Meziříčí.