Pravý valašský frgál


Upečte si tradiční valašský moučník.

Upečte si tradiční valašský moučník.

  • Region

    Beskydy

Co vás čeká

  • příprava déle než hodinu
  • doba pečení 20 minut
  • teplota při pečení 200°C

Suroviny

  • hladká mouka 500 g
  • žloutky 2 ks
  • mléko 250 ml
  • droždí 40 g
  • cukr moučka 80 g
  • špetka soli
  • olej 50 ml
  • máslo 125 g
  • citronová kůra

Postup

V míse smíchejte trošku mouky, cukr a droždí. Vše se zalije malým množstvím teplého mléka a počkejte na kvásek. Mezitím dejte do mísy hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, máslo (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.

Po vykynutí těsto rozdělte na bochánky po 240 g a položte na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm. Všechny frgále naplňte oblíbenou směsí a potřete rozšlehaným vejcem. Nechejte ještě trochu nakynout a pečte v troubě na 200 °C 15–20 minut dozlatova.

Pravé tradiční valašské frgály peče Cyrilovo pekařství v Hrachovci u Valašského Meziříčí. 

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky