Kalkýš
Kalkýš byl typickým, ale téměř zapomenutým tradičním postním jídlem v předvelikonočním období na jižním Slovensku. Příprava kalkýše je poměrně složitá a trvá několik dní, ale stojí to za to.
Kalkýš byl typickým, ale téměř zapomenutým tradičním postním jídlem v předvelikonočním období na jižním Slovensku. Příprava kalkýše je poměrně složitá a trvá několik dní, ale stojí to za to.
-
Region
Beskydy
Co vás čeká
- příprava déle než týden
- zpracování těsta 1 hodina
- pečení 1 hodina
Suroviny
- žito
- pšenice
- voda
- celozrnná mouka
Postup
Vezměte žito a pšenici v poměru 3:1, očistěte od plev, případných kamínků a pořádně je několikrát propláchněte. Poté je namočte na 24 hodin do vody. Slitý obilný výluh je rovněž vhodný k pití.
Obilí nechte klíčit ve vlhkém prostředí, každý den je dvakrát promyje vodou. Dávejte pozor, aby neplesnivělo. Počkejte, až klíčky dosáhnou délky asi 2 cm. Neměly by začít zelenat. Po 4–6 dnech zrna rozemelte v mlýnku na maso. Práci vám ulehčí, když budou klíčky vlhčí, lépe se pak melou. Vzniklou hmotu zalijte vodou a důkladně propláchněte. Vodu slijte přes síto do prázdné nádoby. Propláchnuté zbytky dejte slepicím (snášejí pak jako bláznivé) nebo na kompost.
Do slité vody začněte přidávat mouku. Můžete použít i celozrnnou, ale výsledek je pak méně sladký. Výsledná konzistence těsta je o něco méně hustá než u palačinkového. Těsto nalijte do zapékací misky (pozor, hodně bublá, takže nahoře musí být velká mezera).
Pečte při 200°C, dokud kalkýš nezhnědne.
Tento zajímavý recept patří k rodinnému dědictví paní Viery Kranz, která s rodinou hospodaří na statku v Hutisku-Solanci a tvoří pro vás vlněné výrobky pod značkou Vlna JADOLI.