Zázvorky
I když ne každý rok nám nadělí tu správnou „Ladovskou zimu“, a bílé Vánoce jsou už teprve vzácností, rok co rok se na ně poctivě těšíme a připravujeme. Voňavé zázvorky vykouzlí tu pravou atmosféru.
I když ne každý rok nám nadělí tu správnou „Ladovskou zimu“, a bílé Vánoce jsou už teprve vzácností, rok co rok se na ně poctivě těšíme a připravujeme. Voňavé zázvorky vykouzlí tu pravou atmosféru.
-
Region
Zápraží
Suroviny
- 150 g hrubé mouky
- 150 g hladké mouky + na pomoučení
- 2 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 50 g bramborového škrobu
- 1 lžíce mletého zázvoru nebo 5–10 g čerstvého zázvoru
- trocha kypřicího prášku nebo jedlé sody
- tuk na vymazání plechu
Postup
V míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. K tomuto základu zamíchejte oba druhy mouky, které jste předem proseli, pak zázvor, sodu či kypřicí prášek a škrob. Směs přeneste na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto.
Předehřejte troubu na 170 °C. Těsto rozválejte na maximálně 5 mm plát, z něhož vykrajujte libovolné tvary cukroví. Přeneste je na tukem vymazaný plech a pečte 10–15 minut. Zázvorky musíte nechat alespoň týden odležet, aby stihly změknout.