Zázvorky


I když ne každý rok nám nadělí tu správnou „Ladovskou zimu“, a bílé Vánoce jsou už teprve vzácností, rok co rok se na ně poctivě těšíme a připravujeme. Voňavé zázvorky vykouzlí tu pravou atmosféru.

I když ne každý rok nám nadělí tu správnou „Ladovskou zimu“, a bílé Vánoce jsou už teprve vzácností, rok co rok se na ně poctivě těšíme a připravujeme. Voňavé zázvorky vykouzlí tu pravou atmosféru.

  • Region

    Zápraží

Suroviny

  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g hladké mouky + na pomoučení
  • 2 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g bramborového škrobu
  • 1 lžíce mletého zázvoru nebo 5–10 g čerstvého zázvoru
  • trocha kypřicího prášku nebo jedlé sody
  • tuk na vymazání plechu

Postup

V míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. K tomuto základu zamíchejte oba druhy mouky, které jste předem proseli, pak zázvor, sodu či kypřicí prášek a škrob. Směs přeneste na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto.
Předehřejte troubu na 170 °C. Těsto rozválejte na maximálně 5 mm plát, z něhož vykrajujte libovolné tvary cukroví. Přeneste je na tukem vymazaný plech a pečte 10–15 minut. Zázvorky musíte nechat alespoň týden odležet, aby stihly změknout.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky