Uzené ořechy z Dalešic
Naše vlašské ořechy a mandle jsou jediným výrobkem na českém i zahraničním trhu v sortimentu uzených ořechů, které získávají uzenou chuť nikoliv přídavkem více či méně chemických přísad, ale výhradně klasickým uzením.
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
9103/2016 -
Obec
Dalešice 157, 675 54 Dalešice
-
Region
Vysočina
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
9103/2016 -
Obec
Dalešice 157, 675 54 Dalešice
-
Region
Vysočina
Uzené ořechy z Dalešic. Jsme malá rodinná firma. Nabízíme kvalitní, poctivě vyuzené mandle, kešu ořechy a vlašské ořechy bez přídavků jakýchkoliv chemických látek. Ořechy s mořskou solí získávají nezaměnitelnou chuť poctivým tradičním uzením teplým kouřem na tvrdém dřevě. Jsou výbornou pochoutkou k pivu i vínu.
Mandle a vlašské ořechy jsou uzené klasickým způsobem v udírně a ochucené mořskou solí. Potom jsou zabaleny do hygienicky vhodných sáčků, opatřeny etiketou.
Proces uzení je velmi zdlouhavý a náročný na zvládnutí techniky, přesto nepoužíváme žádné automatizované udící systémy, ale klasickou moravskou udírnu. Proces výroby každé várky trvá mnoho hodin, začíná štípáním dřeva a roztopením udírny, paralelně s tím je již hotovo naložení ořechů v solném nálevu. Následují hodiny uzení v udírně při přesně stanovených teplotách, které se v průběhu uzení mění a které jsou vypozorované a vylepšované mnohaletými pokusy. Navíc jsou ovlivňovány počasím, proto je zde lidský faktor nezastupitelný.
Podobně jako u vína, kdy stejné odrůdy z různých oblastí mají jiné chuťové vlastnosti, ani u nás nenarazíte na unifikovanou chuť průmyslově vyráběných uzených plodů. Každý ořešák vyrůstá v jiných podmínkách a má jiné vlastnosti, proto můžete zakoušet různé směsi ořechů v jednom balení, a to jak chuťové, tak i barevné – při použití odrůd s červeným jádrem.