Pivo Chotěboř
Konkurenční výhodou je výborná chuť nepodporovaná konzervanty ani oxidanty a skutečnost, že pivo dozrává v ležáckých tancích dle druhu po dobu minimálně 25–60 dnů. Tím se pivo pomalu obohacuje oxidem uhličitým, který se do piva váže a vytváří stabilní hustou pěnu. Zrání v tancích pak zajišťuje neopakovatelnou vůni a chuť piva, jež je na trhu pro své kvality stále více žádáno. Pivo se produkuje v KEG sudech pro restaurace, výčepy a bary a dále v lahvích pro maloobchodní trh.
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
09035/2010 -
Obec
Průmyslová 1755 583 01 Chotěboř
-
Region
Vysočina
-
Číslo certifikátu
VYSOČINA regionální produkt®
09035/2010 -
Obec
Průmyslová 1755 583 01 Chotěboř
-
Region
Vysočina
Pivovar Chotěboř je prvním nově postaveným průmyslovým pivovarem v novodobé pivovarské historii. Vyrostl na kraji města a v roce 2009 zahájil výrobu. Bylo to po 33 letech od posledního pivovaru uvedeného do provozu v minulém století v tehdejším Československu.
Architektonicky strohá, ale výrazná a nepřehlédnutelná budova pivovaru se stala průčelím chotěbořské průmyslové zóny. Velkorysé prosklení umožňuje nahlédnout do samého srdce pivovaru, kterým je nerezová varna. Také navazující technologie kvašení, zrání, filtrace a stáčení piva využívají současných technických možností řízení, monitorování a chránění pivovarských přírodních procesů. Pivovar vytváří prostor pro dokonalé skloubení moderní techniky a tradiční technologie v rukou zkušeného sládka Oldřicha Záruby.
V pivovaru se pod vedením sládka Oldřicha Záruby vaří v současné době 4 druhy piva, která jsou rozlišená podle stupňovitosti a typu. Všechna piva jsou vařena klasickým českým dvourmutovým způsobem ve dvounádobové varně, následně kvašena dvoufázovým způsobem. Výsledkem je pak kvalitní, chlebnaté, přiměřeně hořké pivo, které snese ta nejpřísnější měřítka.
Původní kapacita pivovaru byla 10.000 hektolitrů piva za rok, ale po dvou letech výroby byl pivovar tzv. vyprodán a proto nastala 1. etapa rozšíření pivovaru na 15.000 hektolitrů a po dalších dvou letech na konečnou kapacitu 25.000 hl piva za rok. Na tuzemský trh je pivo dodáváno především ve formě filtrovaného nepasterizovaného piva a také jako „kvasnicové pivo“ (nefilrované, přímo z ležáckých tanků).