Ovocný koláč s dvojím mazáním a rynglemi


Recept z knihy Vaříme s láskou, jíme s chutí od Květy Korečkové 

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 50 g sádla
  • 50 g másla
  • špetka soli

Tvarohové mazání:

  • 250 g dobrého měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • cukr podle chuti
  • 12% smetana (je-li tvaroh hustý)

Makové mazání:

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 70 g cukru

Mletý mák zalijeme mlékem a za stáleho míchání povaříme. Dochutíme rumem a cukrem. Mazání nesmí být příliš husté, špatně by se roztíralo na těsto.

Drobenka:

  • 80 g měkkého másla
  • 80 g cukru krystal
  • 80 g hrubé mouky

 

  • ryngle nebo švestky

 

Nejprve si zaděláme z uvedených surovin ne příliš tuhé kynuté těsto. Necháme jej na teplém místě asi hodinu a čtvrt vykynout. Zatím si připravíme mazání, drobenku a vypeckujeme ryngle nebo švestky. Větší plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozložíme. Celou plochu těsta potřeme makovým a v další vrstvě tvarohovým mazáním. Na čtvrtky nakrájené ryngle naskládáme na tvaroh a nakonec celý koláč posypeme drobenkou. Pečeme při 175 °C asi 35 minut, až začne drobenka na koláči zlátnout.

 

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky