Ovocný koláč s dvojím mazáním a rynglemi
Recept z knihy Vaříme s láskou, jíme s chutí od Květy Korečkové
Suroviny:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 60 g cukru
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 50 g sádla
- 50 g másla
- špetka soli
Tvarohové mazání:
- 250 g dobrého měkkého tvarohu
- 1 žloutek
- 1 lžíce citronové šťávy
- cukr podle chuti
- 12% smetana (je-li tvaroh hustý)
Makové mazání:
- 200 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- 70 g cukru
Mletý mák zalijeme mlékem a za stáleho míchání povaříme. Dochutíme rumem a cukrem. Mazání nesmí být příliš husté, špatně by se roztíralo na těsto.
Drobenka:
- 80 g měkkého másla
- 80 g cukru krystal
- 80 g hrubé mouky
- ryngle nebo švestky
Nejprve si zaděláme z uvedených surovin ne příliš tuhé kynuté těsto. Necháme jej na teplém místě asi hodinu a čtvrt vykynout. Zatím si připravíme mazání, drobenku a vypeckujeme ryngle nebo švestky. Větší plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozložíme. Celou plochu těsta potřeme makovým a v další vrstvě tvarohovým mazáním. Na čtvrtky nakrájené ryngle naskládáme na tvaroh a nakonec celý koláč posypeme drobenkou. Pečeme při 175 °C asi 35 minut, až začne drobenka na koláči zlátnout.