Jidáše – recept z Nedakonic


Obřadní velikonoční pečivo, zvané jidáše, se peklo v mnoha různých tvarech od prostých bochánků přes spirály, podkovy, točenice a ž po podoby ptáčků. Jedly se hlavně na Zelený čtvrtek namazané medem a dostávali je také klepáči, kteří od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty obcházeli s hrkavicemi, řehtačkami a hrkači dědinu.

  • Region

    Slovácko TV

Suroviny:

  • 30 g kvasnic
  • 250 ml mléka
  • 10 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 80 g medu
  • sůl
  • citrónová kůra
  • tuk na potření plechu
  • 1 bílek
  • med na hotové jidáše

Postup: 

Z kvasnic, části vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme jej vykynout. Máslo vyšleháme se žloutky a přidáme med. Do utřené hmoty přidáme špetku soli a mouku, vlažné mléko a citrónovou kůru. Zpracujeme těsto a necháme asi půl hodiny kynout. Pak vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme pásky o šířce 3 cm. Přehneme je v polovině a konce vzájemně propleteme. Klademe je na pomaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak jidáše potřeme bílkem a pečeme asi 20 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě teplé potřeme medem.

Tento a další recepty naleznete v Kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku II. K zakoupení na https://www.tradicnivyrobek.cz

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky