Jidáše – recept z Nedakonic
Obřadní velikonoční pečivo, zvané jidáše, se peklo v mnoha různých tvarech od prostých bochánků přes spirály, podkovy, točenice a ž po podoby ptáčků. Jedly se hlavně na Zelený čtvrtek namazané medem a dostávali je také klepáči, kteří od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty obcházeli s hrkavicemi, řehtačkami a hrkači dědinu.
-
Region
Slovácko TV
Suroviny:
- 30 g kvasnic
- 250 ml mléka
- 10 g cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 80 g medu
- sůl
- citrónová kůra
- tuk na potření plechu
- 1 bílek
- med na hotové jidáše
Postup:
Z kvasnic, části vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme jej vykynout. Máslo vyšleháme se žloutky a přidáme med. Do utřené hmoty přidáme špetku soli a mouku, vlažné mléko a citrónovou kůru. Zpracujeme těsto a necháme asi půl hodiny kynout. Pak vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme pásky o šířce 3 cm. Přehneme je v polovině a konce vzájemně propleteme. Klademe je na pomaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak jidáše potřeme bílkem a pečeme asi 20 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě teplé potřeme medem.
Tento a další recepty naleznete v Kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku II. K zakoupení na https://www.tradicnivyrobek.cz