Vánočka


Recept na obřadní vánoční jídlo – vánočku – je součástí oblíbené Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Oba díly kuchařské knihy se letos dočkaly modernizace a reedice v projektu Chutě a vůně slovácké kuchyně. První díl knihy rozděluje recepty podle etnografických částí Slovácka, druhý díl naopak podle ročních období. S ohledem na tato rozdělení tak nechybí ani povídání o zvycích a tradicích v oblasti Slovácka.

  • Region

    Slovácko RP

SUROVINY:

  • 1400 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 250 g cukru
  • 200 g másla
  • 70 g rozinek
  • 70 g mandlí
  • 50 g droždí
  • 3 žloutky
  • Citronová kůra z ½ citronu
  • 8 g soli
  • 3 g vanilky
  • Tuk na vymaštění plechu
  • 1 vejce na potření

POSTUP:

Do mísy dejte mouku, cukr, citrónovou kůru, květ nebo vanilku a z kvasnic, cukru a trochy mléka předem připravený vykynutý kvásek. Pak přilijte mléko s rozpuštěným máslem, umíchanými žloutky a zadělejte v tuhé těsto. Nemíchejte, ale hněťte na vále. Přimíchejte rozinky a sekané mandle. Nechte kynout na teplém místě. Vánočku upleťte, položíte na dobře vymaštěný plech a nechte ještě hodinu kynout. Dobře vykynutou vánočku potřete vajíčkem, posypete mandlemi a dejte upéct ve vyhřáté troubě (180–200 °C), aby na povrchu zčervenala, pak teplotu zmírněte. Vánočku přikryjte papírem na pečení a v mírně vyhřáté troubě dopečte. Pečte celkem hodinu. Upečenou a prochladlou vánočku pocukrujte.

www.tradicnivyrobek.cz

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky