Vánočka
Recept na obřadní vánoční jídlo – vánočku – je součástí oblíbené Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Oba díly kuchařské knihy se letos dočkaly modernizace a reedice v projektu Chutě a vůně slovácké kuchyně. První díl knihy rozděluje recepty podle etnografických částí Slovácka, druhý díl naopak podle ročních období. S ohledem na tato rozdělení tak nechybí ani povídání o zvycích a tradicích v oblasti Slovácka.
-
Region
Slovácko RP
SUROVINY:
- 1400 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 250 g cukru
- 200 g másla
- 70 g rozinek
- 70 g mandlí
- 50 g droždí
- 3 žloutky
- Citronová kůra z ½ citronu
- 8 g soli
- 3 g vanilky
- Tuk na vymaštění plechu
- 1 vejce na potření
POSTUP:
Do mísy dejte mouku, cukr, citrónovou kůru, květ nebo vanilku a z kvasnic, cukru a trochy mléka předem připravený vykynutý kvásek. Pak přilijte mléko s rozpuštěným máslem, umíchanými žloutky a zadělejte v tuhé těsto. Nemíchejte, ale hněťte na vále. Přimíchejte rozinky a sekané mandle. Nechte kynout na teplém místě. Vánočku upleťte, položíte na dobře vymaštěný plech a nechte ještě hodinu kynout. Dobře vykynutou vánočku potřete vajíčkem, posypete mandlemi a dejte upéct ve vyhřáté troubě (180–200 °C), aby na povrchu zčervenala, pak teplotu zmírněte. Vánočku přikryjte papírem na pečení a v mírně vyhřáté troubě dopečte. Pečte celkem hodinu. Upečenou a prochladlou vánočku pocukrujte.