Placky "mnoha názvů" z bramborového těsta


Na Slovácku jsou velmi oblíbené placky z bramborového těsta, které se nazývají nejčastěji patenty nebo laty. Mají ale více jmen a každé z nich se používá v jiném koutě Slovácka. Jsou to i laty, lokše, podešvy či přesňáky. Všude se ale dělají v podstatě stejně a plní se nejvíce makem či povidly. Zpravidla se dají koupit nebo ochutnat při různých regionálních trzích nebo slavnostech. Jsou ale i výrobci, kteří je dodávají v regionu například do pekáren nebo menších prodejen potravin nebo bister.

  • Region

    Slovácko RP

Suroviny:

  • 1kg brambor
  • 200g hladké mouky
  • rozpuštěné sádlo
  • sůl
  • povidla
  • mletý mák
  • cukr moučka

 

Postup:

Den předem uvaříme ve slupce 1kg brambor. Po uvaření oloupeme a necháme brambory do druhého dne ležet. Další den brambory najemno nastrouháme, přidáme špetku soli, hladkou mouku dle potřeby (asi 200g) a vypracujeme těsto. Nachystáme si kuličky a rozvalujeme z nich tenké placky. Pečeme na plotně nebo na sucho na pánvičce. Z jedné strany omastíme rozpuštěným sádlem a z druhé strany natřeme povidly a posypeme mákem a cukrem. Zabalíme jako palačinky. (zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II)

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky