Vodňanský kapr


Prácheňsko je krajem rybníků a řek. Chov ryb zde má mnoholetou tradici, jejíž počátky sahají až do 12. století, proto se zde staly ryby oblíbenou gastronomickou pochoutkou.

Prácheňsko je krajem rybníků a řek. Chov ryb zde má mnoholetou tradici, jejíž počátky sahají až do 12. století, proto se zde staly ryby oblíbenou gastronomickou pochoutkou.

Suroviny:

  • 4 rybí filety (z kapra)
  • 100 g másla
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 150 g slaniny
  • 2 cibule
  • bobkový list, pepř 1 hrst (kuliček)
  • 250 ml piva
  • 50 g perníku
  • 50 g mandlových lupínků
  • pečivo (k podávání)
  • sůl, cukr

Postup:

Na polovině másla opečte většinu slaniny pokrájené na plátky. Vložte na ně osolené a citronem zakapané porce kapra a zprudka je opečte. Přidejte jednu, na kolečka pokrájenou, cibuli a koření. Zalijte pivem a zakryté zvolna asi 15 minut duste.
Hotového kapra vyndejte na nahřátou mísu, zakryjte a uchovejte v teple.
Šťávu pak zahustěte nastrouhaným perníkem, povařte, propasírujte a podle chuti dokořeňte, osolte či zvýrazněte chuť špetkou cukru a zjemněte máslem.
Kapra přelijte vzniklou omáčkou, ozdobte kolečky dozlatova osmažené zbylé cibule a posypte nasucho opečenými mandlemi. Podávejte s pečivem.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky