Vodňanský kapr
Prácheňsko je krajem rybníků a řek. Chov ryb zde má mnoholetou tradici, jejíž počátky sahají až do 12. století, proto se zde staly ryby oblíbenou gastronomickou pochoutkou.
Prácheňsko je krajem rybníků a řek. Chov ryb zde má mnoholetou tradici, jejíž počátky sahají až do 12. století, proto se zde staly ryby oblíbenou gastronomickou pochoutkou.
Suroviny:
- 4 rybí filety (z kapra)
- 100 g másla
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 150 g slaniny
- 2 cibule
- bobkový list, pepř 1 hrst (kuliček)
- 250 ml piva
- 50 g perníku
- 50 g mandlových lupínků
- pečivo (k podávání)
- sůl, cukr
Postup:
Na polovině másla opečte většinu slaniny pokrájené na plátky. Vložte na ně osolené a citronem zakapané porce kapra a zprudka je opečte. Přidejte jednu, na kolečka pokrájenou, cibuli a koření. Zalijte pivem a zakryté zvolna asi 15 minut duste.
Hotového kapra vyndejte na nahřátou mísu, zakryjte a uchovejte v teple.
Šťávu pak zahustěte nastrouhaným perníkem, povařte, propasírujte a podle chuti dokořeňte, osolte či zvýrazněte chuť špetkou cukru a zjemněte máslem.
Kapra přelijte vzniklou omáčkou, ozdobte kolečky dozlatova osmažené zbylé cibule a posypte nasucho opečenými mandlemi. Podávejte s pečivem.