Slezské nebe


Není to zrovna dietní pokrm, ale při svátečních příležitostech pohladí vaše chuťové buňky. Ne nadarmo se jmenuje Slezské nebe. Snoubí se v něm prvky starobylé německé, české i polské kuchyně v podobě plátků uzeného masa, nasládlé omáčky a knedlíčků.

Není to zrovna dietní pokrm, ale při svátečních příležitostech pohladí vaše chuťové buňky. Ne nadarmo se jmenuje Slezské nebe. Snoubí se v něm prvky starobylé německé, české i polské kuchyně v podobě plátků uzeného masa, nasládlé omáčky a knedlíčků.

  • Region

    Opavské Slezsko

  • Region

    Opavské Slezsko

Kluski

Postup:

  • 1 kg brambor
  • ¼ kg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

Polovinu brambor uvařte ve slupce, oloupejte a pomelte. Druhou polovinu brambor najemno nastrouhejte a vytlačte přebytečnou vodu, aby těsto nečernalo. Směs vařených i syrových brambor promíchejte s moukou, vajíčkem a osolte. Vypracujte těsto a tvarujte knedlíčky o průměru pět centimetrů, do kterých palcem vmáčknete důlek. Vkládejte do vroucí osolené vody a vařte zhruba ¼ hodiny.

Omáčka

Suroviny:

  • ¼ kg směs sušeného ovoce (jablka, meruňky, hrušky, švestky)
  • 1 ks skořice celá
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce povidel
  • 1 velký citron
  • sůl

Postup:

Směs ovoce namočíme přes noc do ¼ litru studené vody.

Uzené maso dle vlastního výběru (bůček, plec) vařte asi 30 minut v ½ litru vody, aby změklo. Potom k němu přidejte namočené ovoce, skořici a nastrouhanou citrónovou kůru a vaříte dalších 30 minut.  Uzené maso vyjměte a porcujte až těsně před podáváním, aby příliš nevychladlo. Z másla a mouky vytvořte jíšku, zalijte ji vývarem a ještě 15 minut povařte. Zhruba v tuto dobu dejte vařit knedlíčky. Na závěr dochuťte trochou soli, povidly a šťávou z citronu.

Na talíř vložte 3 až 4 uvařené knedlíčky (kluski), mírně je přelejte omáčkou a nahoru položte plátky vařeného uzeného masa.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky