Slezské nebe
Není to zrovna dietní pokrm, ale při svátečních příležitostech pohladí vaše chuťové buňky. Ne nadarmo se jmenuje Slezské nebe. Snoubí se v něm prvky starobylé německé, české i polské kuchyně v podobě plátků uzeného masa, nasládlé omáčky a knedlíčků.
Není to zrovna dietní pokrm, ale při svátečních příležitostech pohladí vaše chuťové buňky. Ne nadarmo se jmenuje Slezské nebe. Snoubí se v něm prvky starobylé německé, české i polské kuchyně v podobě plátků uzeného masa, nasládlé omáčky a knedlíčků.
-
Region
Opavské Slezsko
-
Region
Opavské Slezsko
Kluski
Postup:
- 1 kg brambor
- ¼ kg hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup:
Polovinu brambor uvařte ve slupce, oloupejte a pomelte. Druhou polovinu brambor najemno nastrouhejte a vytlačte přebytečnou vodu, aby těsto nečernalo. Směs vařených i syrových brambor promíchejte s moukou, vajíčkem a osolte. Vypracujte těsto a tvarujte knedlíčky o průměru pět centimetrů, do kterých palcem vmáčknete důlek. Vkládejte do vroucí osolené vody a vařte zhruba ¼ hodiny.
Omáčka
Suroviny:
- ¼ kg směs sušeného ovoce (jablka, meruňky, hrušky, švestky)
- 1 ks skořice celá
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce povidel
- 1 velký citron
- sůl
Postup:
Směs ovoce namočíme přes noc do ¼ litru studené vody.
Uzené maso dle vlastního výběru (bůček, plec) vařte asi 30 minut v ½ litru vody, aby změklo. Potom k němu přidejte namočené ovoce, skořici a nastrouhanou citrónovou kůru a vaříte dalších 30 minut. Uzené maso vyjměte a porcujte až těsně před podáváním, aby příliš nevychladlo. Z másla a mouky vytvořte jíšku, zalijte ji vývarem a ještě 15 minut povařte. Zhruba v tuto dobu dejte vařit knedlíčky. Na závěr dochuťte trochou soli, povidly a šťávou z citronu.
Na talíř vložte 3 až 4 uvařené knedlíčky (kluski), mírně je přelejte omáčkou a nahoru položte plátky vařeného uzeného masa.