Plejáda darů přírody nově pod značkou ORLICKÉ HORY originální produkt


Značka působící na území Orlických hor a Podorlicka se na konci listopadu rozrostla o osm nových originálních produktů.

Sirupy od Barbory Tikovské, Víno z Rájce z vinařství Nectar Lucis, Med od Tomáše Pišla, Víno z Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí, Synkovské hrušky, Synkovské ovocné mošty a Brambory z Podorlicka z Ovocných sadů Synkov a Orlická zvěřina z Farmy Třebešov.

„Značka Orlických hor a Podorlicka patří k nejstarším značkám sdruženým pod Asociací regionálních značek. Od roku 2007 je udělována přírodním, zemědělským a řemeslným výrobkům. Zvlášť ceněny jsou výrobky, kde se zachovává lidová tradice a jsou historicky spjaty s územím. K takovým klenotům patří krajkářství z Vamberecka nebo výroba hraček na klíček z ohýbaného a lisované plechu z KOVAP a.s. Máme velkou radost, že se objevují také noví zájemci, kteří se nebojí svou činností vstoupit do neprobádaných vod. To jsou letos například vinaři z Rájce a Doudleb nad Orlicí,“ říká člen certifikační komise a předseda MAS POHODA venkova, koordinátora značení, pan Zdeněk Drašnar.

Barbora Tikovská z Hlásky u Rychnova nad Kněžnou vyrábí sirupy z čerstvých bylinek v 30 příchutích. Od pěstování, sběru, sušení a dalšího zpracování jsou všechny fáze výroby v rukách paní Barbory. Specialitou je netradiční a vynikající fialkový sirup.

Zjevením v Orlických horách se může zdát vinařství Nectar Lucis. Jeho majitelka Lucie Šimonová během studia vinařství zjistila, že okolí rodného domu v Rájci má díky opukovému podloží ideální podmínky pro pěstování vína. A tak zde v roce 2017 založila vinohrad a vína z Rájce jsou opravdu vynikající, dokladem toho jsou úspěchy na domácích i mezinárodních soutěžích vín.

Tomáš Pišl má včelaření nejen jako koníček, ale také jako rodinné dědictví. Jeho předci začali oficiálně včelařit pod včelařským svazem již v roce 1937. Díky lokalitě umístění včelstev se jedná o opravdu poctivý med z čistých svahů Orlických hor.

Víno je duší vinaře. Radek Žouželka, enolog z Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí, ví o vínu opravdu hodně a díky jeho pečlivé práci vzniká v Doudlebách vinařský klenot. Ochutnat jedinečná vína můžete na zámku v Doudlebách na festivalu vína anebo každý měsíc v rámci zámeckých farmářských trhů, na které zve Barbora Tomášková – majitelka zámku a přilehlých vinic.

Ovocné sady Synkov pod vedením majitele Libora Buriana letos rozšířily značku na tři nové produkty. Josef Šíla, ovocnář synkovských sadů představil Synkovské Hrušky a Lucia Krajkovičová, vedoucí moštárny, objasnila postup výroby hruškových a jablečných moštů jedinečné chuti a kvality. Posledním zástupcem ze Synkova byl Milan Štefek, agronom a odborník na pěstování brambor. Brambory z Podorlicka je možné zakoupit formou samosběru v září anebo v průběhu roku prodejem ze dvora.

Farma Třebešov se od roku 2016 zabývá zpracováním a prodejem zvěřinového masa. Farma zpracovává maso z vlastních honiteb a od prověřených dodavatelů – mysliveckých spolků z Orlických hor a okolí. Orlická zvěřina je prémiové kvality s vysokým podílem masa a nízkým podílem tuku, zkrátka to nejlepší, co nabízí okolní čistá příroda, jak uvedl Miroslav Holub, vedoucí výkupu zvěřiny.

Značka ORLICKÉ HORY originální produkt působí na území od Nového Města nad Metují až po Jablonné nad Orlicí. Je udělována již od roku 2007 a aktuálně má na 42 nositelů z řad řemeslných, potravinářských i přírodních produktů. Koordinátorem značky je Místní akční skupina POHODA venkova sídlící v Dobrušce.

  • TERMÍN KONÁNÍ

    28. 11. 2024

  • Místo

    Dobruška

  • Region

    Orlické hory

  • TERMÍN KONÁNÍ

    28. 11. 2024

  • Místo

    Dobruška

  • Region

    Orlické hory

Sirupy od Barbory Tikovské, Víno z Rájce z vinařství Nectar Lucis, Med od Tomáše Pišla, Víno z Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí, Synkovské hrušky, Synkovské ovocné mošty a Brambory z Podorlicka z Ovocných sadů Synkov a Orlická zvěřina z Farmy Třebešov.

„Značka Orlických hor a Podorlicka patří k nejstarším značkám sdruženým pod Asociací regionálních značek. Od roku 2007 je udělována přírodním, zemědělským a řemeslným výrobkům. Zvlášť ceněny jsou výrobky, kde se zachovává lidová tradice a jsou historicky spjaty s územím. K takovým klenotům patří krajkářství z Vamberecka nebo výroba hraček na klíček z ohýbaného a lisované plechu z KOVAP a.s. Máme velkou radost, že se objevují také noví zájemci, kteří se nebojí svou činností vstoupit do neprobádaných vod. To jsou letos například vinaři z Rájce a Doudleb nad Orlicí,“ říká člen certifikační komise a předseda MAS POHODA venkova, koordinátora značení, pan Zdeněk Drašnar.

Barbora Tikovská z Hlásky u Rychnova nad Kněžnou vyrábí sirupy z čerstvých bylinek v 30 příchutích. Od pěstování, sběru, sušení a dalšího zpracování jsou všechny fáze výroby v rukách paní Barbory. Specialitou je netradiční a vynikající fialkový sirup.

Zjevením v Orlických horách se může zdát vinařství Nectar Lucis. Jeho majitelka Lucie Šimonová během studia vinařství zjistila, že okolí rodného domu v Rájci má díky opukovému podloží ideální podmínky pro pěstování vína. A tak zde v roce 2017 založila vinohrad a vína z Rájce jsou opravdu vynikající, dokladem toho jsou úspěchy na domácích i mezinárodních soutěžích vín.

Tomáš Pišl má včelaření nejen jako koníček, ale také jako rodinné dědictví. Jeho předci začali oficiálně včelařit pod včelařským svazem již v roce 1937. Díky lokalitě umístění včelstev se jedná o opravdu poctivý med z čistých svahů Orlických hor.

Víno je duší vinaře. Radek Žouželka, enolog z Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí, ví o vínu opravdu hodně a díky jeho pečlivé práci vzniká v Doudlebách vinařský klenot. Ochutnat jedinečná vína můžete na zámku v Doudlebách na festivalu vína anebo každý měsíc v rámci zámeckých farmářských trhů, na které zve Barbora Tomášková – majitelka zámku a přilehlých vinic.

Ovocné sady Synkov pod vedením majitele Libora Buriana letos rozšířily značku na tři nové produkty. Josef Šíla, ovocnář synkovských sadů představil Synkovské Hrušky a Lucia Krajkovičová, vedoucí moštárny, objasnila postup výroby hruškových a jablečných moštů jedinečné chuti a kvality. Posledním zástupcem ze Synkova byl Milan Štefek, agronom a odborník na pěstování brambor. Brambory z Podorlicka je možné zakoupit formou samosběru v září anebo v průběhu roku prodejem ze dvora.

Farma Třebešov se od roku 2016 zabývá zpracováním a prodejem zvěřinového masa. Farma zpracovává maso z vlastních honiteb a od prověřených dodavatelů – mysliveckých spolků z Orlických hor a okolí. Orlická zvěřina je prémiové kvality s vysokým podílem masa a nízkým podílem tuku, zkrátka to nejlepší, co nabízí okolní čistá příroda, jak uvedl Miroslav Holub, vedoucí výkupu zvěřiny.

Značka ORLICKÉ HORY originální produkt působí na území od Nového Města nad Metují až po Jablonné nad Orlicí. Je udělována již od roku 2007 a aktuálně má na 42 nositelů z řad řemeslných, potravinářských i přírodních produktů. Koordinátorem značky je Místní akční skupina POHODA venkova sídlící v Dobrušce.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky