Vyzrálé hovězí maso Wagyu
Hovězí maso skotu plemene Wagyu.
-
Číslo certifikátu
MORAVSKÉ KRAVAŘSKO regionální produkt®
07066 -
VÝROBCE
Farma Jestřábí
-
Obec
Fulnek-Jestřabí
-
Region
Moravské Kravařsko
Naše rodinná farma se nachází ve vesnici Jestřábí, jež je součástí města Fulnek v Moravskoslezském kraji. Farmu, bývalý areál JZD, vlastníme od roku 2009. Po koupi areálu jsme započali s úpravami budov a přizpůsobili je jak pro chov pštrosů, tak i skotu.
Nyní chováme na farmě cca 70 kusů dobytka. Krávy s telaty a jalovice paseme od dubna do konce listopadu. Zimu tráví ve stlaných stájích. Býčci se po odstavu vykrmují ve slámou stlané stáji po dobu 2,5 až 3 let. I u této kategorie používáme k výkrmu dle ročního období čerstvou píci.
Wagyu
Skot původem z Japonska, kde byl vyšlechtěn na pomoc při práci na rýžových polích a převážení těžkých břemen. Proto je přední část těla zvířete výrazně zmasilejší než zadní část. Plemeno je charakteristické mramorováním masa tzn. svalová vlákna prorostlá tukovými vlásečnicemi. Díky intramuskulárnímu tuku je maso šťavnatější a chutnější. Tuk má nízký bod tání. Genetickou predispozicí je dáno mramorování, ať už jej získáte z pastevního chovu nebo intenzivního výkrmu.
U nás na farmě chováme jak 100% Wagyu k potřebě rozšiřování a zkvalitňování našeho chovu a zároveň pro produkci plemenného materiálu včetně embryí pro další zájemce o chov tohoto plemene. Pro potřeby převodného křížení, chováme v základním stádu taktéž krávy plemene Aberden angus a kříženky s podílem krve 50 - 75% Wagyu. Po celou dobu jsou naše zvířata chována na našich pastvinách a dokrmena v zimním období na naší farmě. Po dokončení výkrmu (2,5 - 3 roky) jsou zvířata odvezena na jatky a bez velké prodlevy a s ohledem na welfare a pod neustálou veterinární kontrolou poražena. Poté je maso vyvěšeno ve čtvrtích ve speciální zrací komoře po dobu 3 až 4 týdnů, kde suchou cestou zraje a křehne. Takto vyzrálé maso je profesionálním řezníkem rozbouráno a opět za dodržení veškerých hygienických předpisů vakuově zabaleno cca po 1kg. Jednotlivé partie jsou pečlivě opracovány a mohou i takto po zabalení dále čekat na konzumaci (mokré zrání), až dva týdny při teplotě 0-2˚C. Již po zabalení je výsledkem křehčí, chutnější a lahodný kus masa vhodný pro kuchyňskou úpravu (steaku).
A jak říkáme u nás na farmě našim milým zákazníkům, správně upravené Wagyu maso, je lepší než dort.
Farma Jestřábí
Jestřábí 17
742 47 Fulnek
Tel.: 721 651 819
E-mail: lenka.ficbauerova@seznam.cz
Web: https://www.supermaso.cz/