Hranický Wellartův chléb a další pečivo
Pekárna Wellart s.r.o. byla založena v Hranicích inženýrem Zdeňkem Johnem v roce 1991. Její název byl majitelem převzat po jeho předcích kteří vlastnili Wellartův mlýn. Ten zásoboval Schlezingerovu řemeslnou pekárnu, na jejímž místě byla pekárna obnovena firmou Wellart.
-
Číslo certifikátu
MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt®
18012 -
VÝROBCE
WELLART s.r.o.
-
Obec
Hranice
-
Region
Moravská brána
Cílem pekárny bylo zachovat řemeslnou výrobu pekařského sortimentu, především výroby chleba a to tradiční technologií přípravy kvasů, to jest třístupňové vedení kvasů s vytvořením přirozené kyselosti.
Pekárna Wellart vyrábí chléb tradičním způsobem dle receptů našich předků. Ve výrobě touto technologií je pokračovatelem původních majitelů pekárny, kteří zde pekli již v 2 polovině 19. století. Tradiční způsob výroby chleba tkví v jeho 3 stupňovém kvašení. Než je chléb upečený uběhne až 20 hodin, toto není v současné době standardní postup.
Chléb i ostatní pečivo vyrábí z převážné většiny ruční prací, která tvoří až 95% výrobního postupu.
Výrobky jsou specifické pro region Moravské brány, jsou v tomto regionu tradičným výrobkem.
Chléb hranický žitnopšeničný je chléb pro zdravou výživu - je vyráběn tradicemi ověřenou technologií třístupňového vedení žitných kvasů. Chléb WELLART je ručně válený.
Chléb hranický vícezrnný Slunce je vyráběn stejnou technologií jako předchozí a dále je obohacený výživovými látkami s obsahem slunečnicových semínek.
Farmářský kváskový pecen 100 % pšeničný. „Farmář“ se stal vítězem Regionální potraviny Olomouckého kraje.
Škvarkový pagáč je typický krajový výrobek, jeho chuťové vlastnosti, trvanlivost a vůně příznivě ovlivňuje vysoký podíl vepřových škvarků a sádla od místního certifikovaného výrobce z Řeznictví Kubeša.
Jemné trvanlivé tyčinky jsou vyráběny s vysokým podílem ruční práce.
WELLART s.r.o.
Pernštejnské nám. 737
753 01 Hranice
Kontaktní osoba: Ing. Martin John
Tel.: +420581607174
E-mail: wellart@wellart.eu
Web: https://wellart.eu/