Maková babka


Všem milovníkům máku a makových výrobků doporučujeme k nedělní snídani makovou babku. Mák jako takový je superpotravinou. Na Střítežsku jej pěstují již od 19. století. Mák doporučují jíst odborníci na výživu alespoň jednou týdně.

  • Region

    Moravská brána

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 50 g mletého máku
  • 4 g soli
  • 15 g čerstvého droždí

Povidlová náplň:

  • 300 g švestkových povidel
  • 30 g strouhaného perníku
  • 40 g mletého máku
  • 50 g rozinek
  • 1 panák rumu pro namočení rozinek
  • špetka mletého hřebíčku a skořice

Poleva:

  • 30 g citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru
  • kůra z 1 citronu

Postup:

V míse smíchejte všechny ingredience pro těsto a vypracujte z nich hladké, nelepivé těsto. Dejte si přitom na čas, aby měly přísady možnost se dokonale spojit. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte asi 1 hodinu kynout.
Během doby kynutí smíchejte ingredience pro povidlovou náplň. Pokud bude příliš tekutá, je třeba ji zahustit. Třeba perníkem nebo mákem. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené podložce na plát o rozměrech přibližně 30 x 30 cm a potřete jej povidlovou náplní.
Namazané těsto srolujte do rolády, a tu ostrým nožem nebo kovovou kuchyňskou špachtlí podélně prořízněte na dva stejné prameny. Ty smotejte do spirály a uložte je do olejem vymazané a pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček.
Formu zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout tak dlouho, dokud nebude vykukovat přes okraj. Pak babku vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Než bude hotová, tak to bude trvat asi 35–40 minut.
Během pečení si připravte citronovou polevu. Smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru do pasty. Teplou, z trouby vytaženou babku vyndejte na podnos a polijte citronovou polevou.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky