Maková babka
Všem milovníkům máku a makových výrobků doporučujeme k nedělní snídani makovou babku. Mák jako takový je superpotravinou. Na Střítežsku jej pěstují již od 19. století. Mák doporučují jíst odborníci na výživu alespoň jednou týdně.
-
Region
Moravská brána
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 180 g vlažného mléka
- 1 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 50 g mletého máku
- 4 g soli
- 15 g čerstvého droždí
Povidlová náplň:
- 300 g švestkových povidel
- 30 g strouhaného perníku
- 40 g mletého máku
- 50 g rozinek
- 1 panák rumu pro namočení rozinek
- špetka mletého hřebíčku a skořice
Poleva:
- 30 g citronové šťávy
- 100 g moučkového cukru
- kůra z 1 citronu
Postup:
V míse smíchejte všechny ingredience pro těsto a vypracujte z nich hladké, nelepivé těsto. Dejte si přitom na čas, aby měly přísady možnost se dokonale spojit. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte asi 1 hodinu kynout.
Během doby kynutí smíchejte ingredience pro povidlovou náplň. Pokud bude příliš tekutá, je třeba ji zahustit. Třeba perníkem nebo mákem. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené podložce na plát o rozměrech přibližně 30 x 30 cm a potřete jej povidlovou náplní.
Namazané těsto srolujte do rolády, a tu ostrým nožem nebo kovovou kuchyňskou špachtlí podélně prořízněte na dva stejné prameny. Ty smotejte do spirály a uložte je do olejem vymazané a pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček.
Formu zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout tak dlouho, dokud nebude vykukovat přes okraj. Pak babku vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Než bude hotová, tak to bude trvat asi 35–40 minut.
Během pečení si připravte citronovou polevu. Smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru do pasty. Teplou, z trouby vytaženou babku vyndejte na podnos a polijte citronovou polevou.