Krkonošské kyselo


Drsné podmínky hor nedovolují v Krkonoších pěstovat plodiny jako např. v úrodném v Polabí, proto se hospodyňky a kuchařky v minulosti staly tak trochu kouzelnicemi a dokázaly z mála vyčarovat dobroty z omezených potravin jako jsou brambory, zelí, mouka, vejce a sezónní suroviny.

Drsné podmínky hor nedovolují v Krkonoších pěstovat plodiny jako např. v úrodném v Polabí, proto se hospodyňky a kuchařky v minulosti staly tak trochu kouzelnicemi a dokázaly z mála vyčarovat dobroty z omezených potravin jako jsou brambory, zelí, mouka, vejce a sezónní suroviny.

Suroviny:

  • 1 kvásek (300 g)
  • 2l vody
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 500g čerstvých nebo sušených hub
  • 500g brambor
  • 2 lžíce sádla nebo másla
  • sůl a kmín
  • 1 měkký tvaroh

Postup:

Kvásek rozmícháme v 500ml vody, nejlépe den předem. Do hrnce dáme vařit 1,5l vody, důkladně rozmíchaný kvásek a houby. Přidáme kmín a sůl. Vaříme cca půl hodiny. Mezitím si na sádle (nebo másle) osmahneme najemno nakrájenou cibulku, na kterou vyklepneme syrová vejce, která umícháme. Hotová vajíčka přidáme do kysela a zjemníme smetanou. Brambory ve slupce si uvaříme zvlášť a přikusujeme k polévce s tvarohem. Do tvarohu přidáme 2-3 stroužky česneku a sůl.

Kyselo je chutnější, když ho necháte do druhého dne odpočinout.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky