Krkonošské kyselo
Drsné podmínky hor nedovolují v Krkonoších pěstovat plodiny jako např. v úrodném v Polabí, proto se hospodyňky a kuchařky v minulosti staly tak trochu kouzelnicemi a dokázaly z mála vyčarovat dobroty z omezených potravin jako jsou brambory, zelí, mouka, vejce a sezónní suroviny.
Drsné podmínky hor nedovolují v Krkonoších pěstovat plodiny jako např. v úrodném v Polabí, proto se hospodyňky a kuchařky v minulosti staly tak trochu kouzelnicemi a dokázaly z mála vyčarovat dobroty z omezených potravin jako jsou brambory, zelí, mouka, vejce a sezónní suroviny.
Suroviny:
- 1 kvásek (300 g)
- 2l vody
- 5 vajec
- 1 cibule
- 500g čerstvých nebo sušených hub
- 500g brambor
- 2 lžíce sádla nebo másla
- sůl a kmín
- 1 měkký tvaroh
Postup:
Kvásek rozmícháme v 500ml vody, nejlépe den předem. Do hrnce dáme vařit 1,5l vody, důkladně rozmíchaný kvásek a houby. Přidáme kmín a sůl. Vaříme cca půl hodiny. Mezitím si na sádle (nebo másle) osmahneme najemno nakrájenou cibulku, na kterou vyklepneme syrová vejce, která umícháme. Hotová vajíčka přidáme do kysela a zjemníme smetanou. Brambory ve slupce si uvaříme zvlášť a přikusujeme k polévce s tvarohem. Do tvarohu přidáme 2-3 stroužky česneku a sůl.
Kyselo je chutnější, když ho necháte do druhého dne odpočinout.