Škvarkové vdolky


Škvarkové vdolky jsou tradiční pochoutkou, která spojuje křupavost a jemnost v jednom dokonalém soustu. Tento recept vás provede jednoduchým postupem, jak si doma připravit tyto nadýchané a voňavé vdolky, které jsou skvělým doplňkem k polévkám nebo jako samostatná lahůdka. Vychutnejte si chuť tradiční hanácké kuchyně přímo z vaší trouby!

Škvarkové vdolky jsou tradiční pochoutkou, která spojuje křupavost a jemnost v jednom dokonalém soustu. Tento recept vás provede jednoduchým postupem, jak si doma připravit tyto nadýchané a voňavé vdolky, které jsou skvělým doplňkem k polévkám nebo jako samostatná lahůdka. Vychutnejte si chuť tradiční hanácké kuchyně přímo z vaší trouby!

Ingredience:

Kvásek:

  • 125 ml vlažného mléka
  • 2 kostky cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 21 g droždí

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 vejce + 1 žloutek na potření
  • 250 g mletých škvarků

Postup:

Připravené suroviny na kvásek smíchejte a nechte ho vzejít. Mouku a sůl prosejte do mísy, přidejte mléko a všechno dobře promíchejte s vzešlým kváskem. Přidejte škvarky a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Těsto vyválejte na přibližně 1 cm vysokou placku a vykrajujte z něj kolečka, která potřete rozšlehaným vejcem. Na povrchu placek křížem ozdobte zářezy. Vdolky položte na plech s pečicím papírem a nechte nakynout. Pečte v předehřáté troubě na 190°C dozlatova!Vdolky jsou nejlepší čerstvé, ideálně ještě vlažné.

 

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky