Škvarkové vdolky
Škvarkové vdolky jsou tradiční pochoutkou, která spojuje křupavost a jemnost v jednom dokonalém soustu. Tento recept vás provede jednoduchým postupem, jak si doma připravit tyto nadýchané a voňavé vdolky, které jsou skvělým doplňkem k polévkám nebo jako samostatná lahůdka. Vychutnejte si chuť tradiční hanácké kuchyně přímo z vaší trouby!
Ingredience:
Kvásek:
- 125 ml vlažného mléka
- 2 kostky cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 21 g droždí
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- Špetka soli
- 125 ml vlažného mléka
- 1 vejce + 1 žloutek na potření
- 250 g mletých škvarků
Postup:
Připravené suroviny na kvásek smíchejte a nechte ho vzejít. Mouku a sůl prosejte do mísy, přidejte mléko a všechno dobře promíchejte s vzešlým kváskem. Přidejte škvarky a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Těsto vyválejte na přibližně 1 cm vysokou placku a vykrajujte z něj kolečka, která potřete rozšlehaným vejcem. Na povrchu placek křížem ozdobte zářezy. Vdolky položte na plech s pečicím papírem a nechte nakynout. Pečte v předehřáté troubě na 190°C dozlatova!Vdolky jsou nejlepší čerstvé, ideálně ještě vlažné.