Pivo z Hákova parního pivovaru


V Hákově pivovaru produkujeme klasické české ležáky, pro které využíváme tradiční metodu vaření piva. Nebojíme se, ale ani experimentů, a tak v pivovaru vznikají piva moderních stylů vařených podle světových trendů. Pivu věnujeme potřebnou péči během celého procesu vaření, kvašení i ležení. Všechna piva z Hákova pivovaru jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná a vyznačují se lahodnou chutí a výbornou pitelností.

  • Číslo certifikátu

    ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ regionální produkt®
    25047

  • VÝROBCE

    Hákův parní pivovar, s.r.o.

  • Obec

    Mlékojedy

  • Region

    České středohoří

Čím je výrobek jedinečný?

I přesto, že se jedná o minipivovar Hákův parní pivovar vyrábí tyto styly piva: 11ka Ležák, American Pale Ale 13°, Galaxy IPA 15°, Neipa, Ale Lemongrass 12°, Weizen jahoda 12°, Polotmavá 12ka, Gose 10° Masala-Tamarind, Sour Mango 11°, Hák 10°, Hák 11°, Hák 13° černá, Red ALE 11°, ALE Pampeliška 10°, Stout Šalvěj 14°. Všechny tyto piva nesou ocenění značky regionálního produktu, jsou vyráběna s láskou k pivu panem sládkem a hlavně díky manželů Šauerých.  

Další zajímavosti

Jak je obecně známo, složení piva lze zjednodušit na vodu, slad, chmel a kvasnice.


Voda - používáme vodu z vodovodního řádu, která pochází z podzemních vrtů z okolí Malešova a Vrutic. Jelikož voda pochází z vrtů, tak se vyznačuje zvýšenou tvrdostí. Vodu pro vaření nikterak neupravujeme, a proto dodává našemu pivu svá specifika.


Slad - používáme především český plzeňský slad, který je v současné době odebírán ze sladovny ve Mšeně. Další speciální slady odebíráme z Čech od sladovny Soufflet ČR, a pak ze sladoven Bestmalz a Weyermann v Německu.


Chmel - pro naše ležáky používáme výhradně české chmely, jako světoznámý Žatecký poloraný červeňák, Sládek aj., které pochází především z oblasti Žatecka. Pro námi vyráběné speciály pak od českých dodavatelů kupujeme chmely z Německa, USA, Austrálie i Nového Zélandu.


Kvasnice - pro spodně kvašená piva odebíráme přímo z Plzeňského pivovaru, konkrétně pak kvasnice kmene W, používané pro výrobu piva Gambrinus. Pro svrchně kvašená piva používáme různé druhy sušených kvasnic od dodavatelů Fermentis (FR) a Lallemand (CAN). 

 

Výrobní proces používáme tradiční, avšak již na moderní technologii. Našrotovaný slad rmutujeme za teplot a prodlev stanovených vždy konkrétním receptem pro dané pivo. Využíváme dekokčního způsobu vaření pro klasická, spodně kvašená piva typu pils a infuzního způsobu vaření pro piva svrchně kvašená. Při scezování dojde k oddělení pevné časti (mláta) a tekutiny (sladiny). Mláto si od nás odebírají místní zemědělci a obyvatelé jako hodnotné krmivo pro hospodářská zvířata. Dalším procesem je chmelovar, kde dojde k varu sladiny a chmele, tak vznikne mladina, která je po zchlazení zakvašena v CKT (cylindro-kónických tancích). Zde vzniká při kvašení alkohol, oxid uhličitý a mnoho dalších látek dodávajících pivu jeho nezaměnitelnou chuť. Po prokvašení dojde k zchlazení, odstřelu kvasnic a případně studenému chmelení. Pivo pak v tancích leží, aby se chutě vyrovnaly a zakulatily.

 

Finální složení záleží na daném druhu piva, zjednodušeně: 90-94 % vody, 3-9 % alkoholu, cca 0,5 % oxidu uhličitého a 2,5-4 % zbytkového extraktu, který představuje látky pocházející ze sladu, chmele a metabolické činnosti kvasnic. 

Hákův parní pivovar, s.r.o.
Mlékojedy 84
412 01 Mlékojedy

Kontaktní osoba: Adam Šauer
E-mail: ivana@hpp.beer
Web: https://www.hpp.beer/

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky