Staročeský perník


Staročeský perník podle receptu, jak jej pro nás zanechal pan Jiří Danda (v roce 1980) , podřipský rodák z Roudnice n. L.

Suroviny:

  • med – nejlépe tmavý
  • koření (jemně natlučené) - kardamom, badyán, skořice, zázvor, hřebíček, anýz, koriandr, muškátový květ, pepř aj.
  • hladká mouka

Postup:

Uvařte med (na 1 kg 1 dcl vody) a sbírejte pěnu do té doby, než se přestane dělat. Pak máte uvařeno. Přidejte koření a nechte vychladnout na teplotu 37–40°C. To je velmi důležité, jinak se z hmoty udělá guma! Pak hladkou mouku tak, aby ze směsi vznikla velmi hustá kaše. Nechte uležet nejméně 14 dní.

Polotovar před použitím zvolna přiveďte na teplotu těla. Na pomoučeném vále vpravte další hladkou mouku tak, aby těsto bylo značně tuhé a nelepilo se na ruce, důkladně propracujte. Můžete přidat i vejce, ale není nutné. Vyválejte plát na sílu tužky, vykrojte příslušný kus a vmáčkněte palcem do olejem vytřené formy. Urovnejte válečkem, vyklopte, odkrojte přesahující těsto.

Plech namažte včelím voskem a připravené figurky pečte ve slabě vyhřáté troubě (100–120 °C).
Až okraje a vršky začnou zlátnout, perníkové figury potřeme celým rozšlehaným vejcem, do kterého můžeme přidat karamel. Nátěr se provádí dvakrát až třikrát. Pečeme velmi zvolna asi ¾ hodiny.

Foto perníky s formami ©Jiří Zelenka

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky